Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IFK Göteborg

Sindre Tjelmeland tar över tränarjobbet i IFK Göteborg

IFK Göteborg har hittat sin nye assisterande tränare.

Norrmannen Sindre Tjelmeland tar över jobbet och blir därmed Jens Askous högra hand.

Uppdraget? Att få fart på Blåvitts offensiv.

Sindre Tjelmeland.
Foto: Tor Erik Schrøder / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborgs huvudtränare Jens Askou.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Ola Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Efter att William Lundin, 31, lämnade jobbet som assisterande tränare i Blåvitt för att ta över som huvudtränare i Degerfors har IFK Göteborg varit på jakt efter en ersättare.

Ola Larsson, teknisk direktör i Blåvitt, berättade i samband med IFK:s första träning för 2024 att klubben främst varit på jakt efter någon som kan komplettera huvudtränaren Jens Askou, 41, och som kan spetsa offensiven.

– Vi behöver få in någon som kan addera värde i anfallsspelet och som är detaljerad i sin instruktion – samtidigt som man är en pådrivare på träning. Den typen av assisterande tränare är faktiskt inte så lätta att hitta, men vi har några som känns väldigt, väldigt bra, sa Larsson då.

Jens Askou får en ny tränarkollega.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Där har jag en klar tanke”

Nu står det klart att Sindre Tjelmeland, 34, får jobbet.

Norrmannen, som närmast kommer från IK Start, har skrivit ett treårskontrakt och var med på sin första träning med Blåvitt på Valhalla IP under måndagen.

– För mig är IFK Göteborg en väldigt stor klubb i Norden, även om klubben har haft det tungt i några år. Men under rekryteringsprocessen så förstod jag vilken enorm potential det finns i den här föreningen. Efter mina möten med Ola, och framför allt med Jens, så kände jag att det precis hit jag ville. I samtalen med Jens fann vi snabbt en samsyn i vårt sätt att se på fotboll och att leda ett lag, säger han.

Gustav Svensson och lagkamraterna i IFK Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Haft en tydlig kravbild”

Ola Larsson berättar om rekryteringen av Tjelmeland:

– Vi har haft en tydlig kravbild i rekryteringen där målet har varit att hitta en kandidat vars egenskaper både kompletterar Jens, men som även är en långsiktig del av den framtidssatsning som pågår. I Sindre får vi en modern och pragmatisk tränare som är taktiskt välskolad, framför allt i anfallsspelet. 

– Under match och träning är han en pådrivare och är bra på att ta människor. De egenskaper han har presenterat för oss och som har framkommit vid referenstagning gjorde honom tidigt till en huvudkandidat. Vi är väldigt glada över att knyta Sindre till oss.

34-åringen har tidigare jobbat för Ullensaker/Kisa och Åsane i Norge.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.