Hoppa till innehållet

Latour förvärvar 51 procent av aktierna i Eelectron S.P.A

Pressrelease

Investment AB Latour (publ) har genom sitt helägda dotterbolag Bemsiq AB förvärvat 51 procent av aktierna i Eelectron S.P.A (”Eelectron”).

Eelectron grundades 1994, är en pionjär inom KNX-tekniken och har över 25 års erfarenhet av utveckling av hård- och mjukvaruenheter för smarta byggnader, energieffektivitet och hotellapplikationer med ett starkt fokus på design och teknik. Företaget har sitt huvudkontor och tillverkning i Milano (Italien) och kunder över hela världen. Produkterna används på flygplatser, hotell, sjukhus, museer, administrativa byggnader och kontorsbyggnader samt i mindre kommersiella byggnader och i privata bostäder.

Eelectron, som en del av att Bemsiq är ny majoritetsägare i bolaget, har 15 januari 2024 förvärvat IPAS GmbH. IPAS är en tysk utvecklare och tillverkare av KNX- och DALI-enheter för fastighetsautomation. Eelectron och IPAS har tillsammans cirka 60 anställda, en beräknad årlig omsättning på 26 MEUR och en vinstnivå väl över Latours finansiella mål.

Bemsiq har under de senaste åren skapat en stark position inom fastighetsautomation i Europa och Nordamerika, och investeringen i Eelectron utökar Bemsiqs produktsortiment med ett fullserviceerbjudande av KNX-produkter, med ambitionen att utöka samarbetet och ägandet över tid.

"Vi vill hälsa alla anställda på Eelectron och IPAS varmt välkomna. Vi har känt och följt Eelectron i många år och är imponerade av deras position och tillväxtresa inom KNX marknaden. Förvärvet av IPAS skapar en unikt stark KNX/DALI-plattform som erbjuder nya tillväxtmöjligheter för Bemsiq ur ett produkt- och applikationsperspektiv", säger Mikael Johnsson Albrektsson, VD på Bemsiq.

"Vi är mycket glada över att bli en del av Bemsiq-familjen. Med Bemsiq som ny ägarpartner ger det oss möjlighet att exekvera på vår utvecklingsplan, stärka vår marknadsposition och hantera Eelectrons kundbas på bästa möjliga sätt framöver. Förvärvet av IPAS är ett stort steg för att konsolidera vår teknik och fortsätta att hantera våra OEM- och Private label-kunder med ett dedikerat fokus", säger Daniele Caso VD och ägare, Eelectron.

Som en effekt av förvärvet förväntas Latourkoncernens nettoskuld (exkl. IFRS 16) öka jämfört med nettoskuldnivån vid utgången av september 2023, till cirka 12,0 miljarder SEK, allt annat lika.

Göteborg, 15 januari, 2024

INVESTMENT AB LATOUR (PUBL)
Johan Hjertonsson, CEO

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Mikael J Albrektsson, CEO Bemsiq AB, +46 733 23 3606
Ida Saalman, Investment Director, Investment AB Latour, +46 727 22 8869

Bemsiq AB med huvudkontor i Göteborg, Sverige, omsätter 1,6 miljarder SEK årligen och har cirka 550 anställda. Bemsiq består av en grupp innovativa och snabbväxande bolag som erbjuder produkter inom fastighetsautomation och mätning och är ett av sex helägda affärsområden inom Latourkoncernen.

Investment AB Latour är ett blandat investmentbolag bestående av en helägd industrirörelse samt en portfölj av börsnoterade innehav där Latour är huvudägare eller en av huvudägarna. Börsportföljen består av tio betydande innehav med ett marknadsvärde på cirka 76 miljarder SEK. Den helägda industrirörelsen omsätter 26 miljarder SEK på årlig basis.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande 2024-01-15

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från Grant ThorntonAnnons

Regelberg på väg – så förbereder ni er

– Med rätt förberedelser och inställning kan företag vända utmaningen med CSRD till en strategisk fördel, säger Annika Nygren, hållbarhetsrevisor på Grant Thornton.
– Med rätt förberedelser och inställning kan företag vända utmaningen med CSRD till en strategisk fördel, säger Annika Nygren, hållbarhetsrevisor på Grant Thornton.

Redovisning har länge varit en strikt ekonomisk fråga, och handlat om röda och svarta siffror.

Nu adderas en grön dimension – och det är hög tid att förbereda er.

Så här kommer ert företag igång med CSRD.

Har du koll på EU:s nya direktiv?

Den nya EU-förordningen Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) syftar till att förbättra och standardisera företags hållbarhetsrapportering. För många företag innebär detta en omställning, men också en chans att visa upp sitt hållbarhetsarbete och att därigenom få affärsmässiga fördelar.

– Att börja med hållbarhetsrapportering enligt CSRD kan kännas som en hög tröskel att ta sig över, men det är en process som öppnar för affärsmöjligheter och stärker företagets position på marknaden, säger Annika Nygren, hållbarhetsrevisor på Grant Thornton.

Den inrapporterade datan kommer att samlas i en sökbar databas där det då går att jämföra olika företag och deras nivå av hållbarhetsarbete.

– Att satsa på CSRD blir ett sätt att visa marknaden att man ligger i fas med nutiden.

För att komma igång med CSRD-rapporteringen är det första steget att analysera företagets nuläge, enligt Annika Nygren. Det innebär att se över befintliga processer, rutiner och strategier och hur dessa kan kopplas till de nya kraven.

– Man behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Många företag har redan identifierat risker och möjligheter som är kopplade till hållbarhet i sin affärsplan, men är inte alltid medvetna om det. Alla företag har ju dessutom redan en affärsidé om hur man ska driva företaget, och i dagens tider går det inte att undvika att tänka på miljön, det sociala arbetet och styrningen som är just vad CSRD handlar om.

– Att ha ett bra CSRD-arbete innebär att man kan ha möjlighet att fånga upp många av riskerna innan de blir verklighet.

Nästa steg är att sätta samman en projektgrupp.

– Den ska representeras av alla dimensioner inom företaget, till exempel miljö, inköp, försäljning, HR och ekonomi.

Annika Nygren understryker att det är en komplex process som kräver tid och att projektgruppen har mandat och resurser.

– Det är därför det är viktigt att börja nu. En tydlig projektplan måste tas fram, och man behöver också ställa sig frågan om man behöver ta in extern hjälp för delar av eller hela projektet.

– I projektplanen kommer det att finnas delmoment som kommer att slutföras, men det kommer också finnas delar som kommer att pågå under flera år framåt.

Annika Nygren betonar hur viktigt det är att all dokumentation finns på plats eftersom den ligger till grund för förståelse och samsyn inom företaget, och tillägger:

– Vi revisorer ska ju granska hållbarhetsrapporten och om vi är involverade redan från start  så har vi möjlighet att säkerställa att rapporteringen blir i linje med regelverket redan från början, säger Annika Nygren på Grant Thornton.

Har du koll på EU:s nya direktiv?

 

Mer från Grant Thornton

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Grant Thornton och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera