Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför skickar Ryssland sina asylsökande till Finland och stänger Finland nu sin gräns som en hämndaktion? Det svarar SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström på här. Foto: Hanna Nordenswan/SVT

Finland stänger alla gränsstationer mot Ryssland utom en

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns bara en station kvar där man kan korsa gränsen från Ryssland till Finland landvägen. Enligt Finlands utrikesminister är beslutet ett försvar mot rysk hybridkrigföring.

Finska regeringen har beslutat att stänga alla gränsstationer mot Ryssland, förutom en. Stationen i Raja-Jooseppi i Finlands nordligaste delar är fortfarande öppen.

Det var i förra veckan som Finland stängde fyra av nio gränsstationer mot Ryssland. Nu stängs alltså ytterligare tre.

Finlands regering

Beslutet fattas efter att omkring 600 personer, många utan giltiga resedokument, kommit in i Finland från Ryssland under november.

– Vi gör det här för finländarnas trygghet. Beslutet riktas inte mot någon, utan handlar om att skydda Finlands suveränitet, sade Finlands statsminister Petteri Orpo under en presskonferens på onsdagen.

”Rysk hybridkrigföring”

Elina Valtonen, Finlands utrikesminister, menar att personerna som nu söker asyl i Finland fått hjälp av Ryssland att ta sig till gränsen. Hon kallar det bland annat för del av ”rysk hybridkrigföring”.

– Vi kräver att Ryssland slutar skicka människor till vår gräns, säger hon under en presskonferens.

Ryssland har förnekat detta, och menar att Finland bidrar till en ”humanitär kris”, då migranterna har setts tälta i gränsområdet, där det kan bli omkring 20 minusgrader.

Gränsstationerna kommer att stängas natten till fredag, och hållas stängda fram till den 23 december som tidigast. Utrikesminister Elina Valtonen säger att Finland kan komma att stänga även den sista gränsstationen, vilket skulle innebära att landgränsen mot Ryssland stängs helt och hållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finlands regering

Mer i ämnet