Klimatbevakningen byter plats

Från och med nu hittar du all  Aftonbladets klimatbevakning här.

 


  • Fastnålat inlägg

    Studie: En fyrdubbling av värmedödade 2080

    23 nov 2023
    Christina Nordh
    Soaravo, tio månader, har förts till sjukhus i Mananjary på Madagaskar för undernäring. Sydöstra Madagaskar har upplevt tre kraftiga cykloner på bara ett år. Humanitära grupper säger nu att öbefolkningen drabbats av hungerkatastrofer i spåren av klimatförändringarna.
    Soaravo, tio månader, har förts till sjukhus i Mananjary på Madagaskar för undernäring. Sydöstra Madagaskar har upplevt tre kraftiga cykloner på bara ett år. Humanitära grupper säger nu att öbefolkningen drabbats av hungerkatastrofer i spåren av klimatförändringarna. Foto: AP

    En utdragen värmebölja drabbade Madagaskar under oktober. Den skulle inte ha inträffat om det inte vore för klimatförändringar orsakade av människan, skriver NDTV.

    Uppgifterna kommer från en ny studie från World Weather Attribution, WWA, där forskare från Madagaskar, Sydafrika, Danmark, Nederländerna och Storbritannien medverkat.

    Forskarna kom bland annat fram till att värmeböljor i Afrika var kraftigt underrapporterade, vilket har lett till minskad medvetenhet om farorna med extremvärme. De förutspår att antalet värmerelaterade dödsfall kommer att fyrdubblas fram till 2080.

    Speciellt sårbart för värmeböljor är södra Madagaskar, där livsmedels- och jordbrukssystemet riskerar att kollapsa vid höga temperaturer och ihållande torka. Dessutom tillkommer förödande cykloner.

    Den extremt torra luften

Senaste Nytt
  • TT
    14 dec 2023

    Nord Stream-läckan ger röda utsläppssiffror

    Efter att läckorna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön uppmättes förhöjda nivåer metangas i luften. Bild på en mätstation utanför Perstorp från förra året.
    Efter att läckorna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön uppmättes förhöjda nivåer metangas i luften. Bild på en mätstation utanför Perstorp från förra året. Foto: Johan Nilsson/TT

    Sveriges utsläpp minskade kraftigt förra året – men metangas från Nord Stream-läckan vänder upp och ner på statistiken.

    Utsläppen av växthusgaser inom Sveriges gränser minskade med drygt 5 procent förra året, enligt Naturvårdsverkets nya utsläppsstatistik.

    Ändå ser det på pappret ut som en ökning när Sverige redovisar utsläppen för i fjol. Orsaken är att den stora mängd gas, främst metan, som läckte ut vid sprängningen av Nord Stream-ledningarna i svensk ekonomisk zon ska räknas in.

    – I stället för att de totala utsläppen minskade med 5 procent blir det en höjning med 7 procent, säger Anna-Karin Nyström, chef för Naturvårdsverkets klimatmålsenhet.

    Det gör att Sveriges måluppfyllelse inom EU kan påverkas och därmed finns risk för böter. Men samtal pågår nu med EU-kommissionen för att hitta en

  • Ebba Torstensson
    13 dec 2023

    Rekordvärme i Spanien – uppemot 30 grader

    Det är rekordvarmt i Spanien – närmare 30 grader.

    Något som aldrig tidigare uppmätts i december.

    I Valenica uppmättes 27 grader och i Malaga gick termometern upp ända till 29,9 grader.

    "Det är en av de varmaste luftmassorna som någonsin har funnits över Spanien vid denna tid i december", säger Ruben del Campo, talesperson för nationella väderbyrån AEMET.

  • Ebba Torstensson
    13 dec 2023

    Klimatavtalet godkänt

    COP28-avtalet har godkänts i Dubai, rapporterar AFP.

    Detta efter förhandlingar som dragit ut på tiden.

    Avtalet är historiskt då det är första gången som länder uppmanas ställa om från fossila bränslen.

    Läs mer i artikeln här.

  • TT
    13 dec 2023

    Nytt utkast till klimatavtal – utan ”utfasning”

    En demonstration mot fossila bränslen på COP28 i Dubai.
    En demonstration mot fossila bränslen på COP28 i Dubai. Foto: Henrik Montgomery/TT

    Ett nytt utkast till en överenskommelse på klimatmötet COP28 i Dubai har publicerats på onsdagsmorgonen.

    I det uppmanas länder att ställa om från fossila bränslen i energisystemet så att världen kan nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050.

    Det ska ske på ett rättvist och ordnat sätt, en formulering som speglar de olika förutsättningar som rika och fattigare länder har när det gäller möjligheterna att göra det.

    Texten understryker också vikten av snabba åtgärder detta ”avgörande” årtionde för kampen mot klimatförändringarna.

    Dessutom manas bland annat till en tredubbling av förnybar energikapacitet till 2030 och ökad takt i arbetet med att utveckla tekniska lösningar för avskiljning och lagring av koldioxid.

    Språket har skärpts jämfört med det senaste utkastet. Men över hundra länder, däribland EU, har pressat på för ännu skarpare skrivningar om att helt fasa ut fossila bränslen. I detta utkast saknas en direkt uppmaning till utfasning av olja, kol och naturgas.

    Nu återstår att se om det är något som kan accepteras av alla så att klimatmötet kan avslutas.

  • Petter Larsson
    13 dec 2023

    Utkast till nytt klimatavtal klart på COP28

    Det blev en lång natts förhandlingar på FN:s klimattoppmöte i Dubai, COP28.

    Men klockan 07.00 på onsdagsmorgonen lokal tid – klockan 04.00 i Sverige – publicerades utkastet till ett nytt klimatavtal.

    I utkastet uppmanas världens länder att röra sig bort från fossila bränslen i energisystemet, på ett rättvist och ordnat sätt. Det ska snabba på åtgärderna så att världen kan nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050, skriver TT.

    Däremot saknar avtalet en direkt uppmaning till utfasning av olja, kol och naturgas.

Ställ dina frågor till redaktionen här!

Fråga oss

  • 12 jan09.53

    Hej

    Ni missar att skriva om köldrekordet, -43,6 grader, kallast på 25 år. Eller ska det uppfattas som "väder" och inte "klimat"?

    Christer

    Klimatet avser vädrets långsiktiga förhållanden under många år, minst 30 år.

    Agneta Elmegård
  • 12 jan09.50

    Hur kommer det sig att man inte anmäler tillsynsmyndigheten för Think Pink,

    De måste kraftigt ha misskött sitt uppdrag, om de gjort vad de skulle så skulle miljökatastrofen kunnat stoppas långt tidigare

    Dags att sluta skydda myndighetspersoner

    RL
  • 16 dec 2023

    Svar till petergard:

    Vi har en landhöjning i Norr med 1cm/år. I syd har vi däremot en landsänkning med 1cm/år. Som en gungbräda nästan, om man tänker sig hur avlångt Sverige är. Denna landhöjning och sänkning beror på senaste istiden och inlandsisen som täckte hela Norden. Det var ett kilometertjockt täcke av hårt packad snö/is, som tyngde ner landmassorna. Efter isen drog sig tillbaks så kunde landmassorna åter stiga. Men eftersom den drog sig tillbaks norrut så lämnade den också landmassorna i norr senare. Därför har vi fortfarande stigning av landmassorna i norr.

    henricmukkala
  • 16 dec 2023

    Agneta, vad innebär det egentligen att det går snabbare nu, vilken roll spelar det? Tidigare har många arter också dött vid klimatförändringar och en helt ny fauna har uppstått. Livet kommer ju inte dö helt på jorden bara för att det går snabbt men det kommer finnas annorlunda ekosystem i framtiden. (Också)

    Maria

    Tack för din fråga. Jag kan inte svara på vad det skulle kunna innebära för planeten eftersom jag inte är experten. Skillnaden är att vi nu är fler människor på planeten och ett utdöende av exempelvis insekter sker framför ögonen på oss så att vi kan rapportera om det. Som du påpekar kommer sannolikt livsformerna att se annorlunda ut i framtiden i ett längre perspektiv.

    Agneta Elmegård
  • 16 dec 2023

    Löjligt att på klimatmöte bråka om tramsiga formuleringar om att fossila utsläpp skall bli noll om 20 år.

    Bätttre hade varit att användningen av kol skall börjar minska att istället för som nu, fortsätter öka🤨

    svenrudholm55

 

Vädret över tid


 

Läs mer:

Hövder med stora stenbumlingar har anlagts vid Löderups strandbad i södra Skåne för att mota bort den värsta erosionen, men problemen kvarstår.

 Vid Skånekusten tar havet tillbaka allt

Skånekusten pekas ut som nationellt riskområde för översvämning och erosion – särskilt utsatt är Löderups strandbad.

– Klimatförändringarna innebär att vi måste överge synen på hur kusterna ser ut i dag, säger Per Danielsson vid Statens Geotekniska Institut.

 

 Nya vallar ska skydda mot klimatförändringar

Kristianstad är Sveriges lägst belägna stad.

Nu byggs nya och högre vallar.

– Vi gör det här för att skydda staden mot högvatten och framtida havsnivåhöjningar, säger Karl Erik Svensson, projektledare för vallbygget.

Följ ämnen

LÄS VIDARE