Så många såg Frederik bli kung

TT-Ritzau

Publicerad 2024-01-15

300 000 danskar fanns på plats vid Christiansborgs slott för att bevittna när kronprins Frederik i söndags utropades till ny regent. Men det var inte bara på gatorna som danskarna följde den historiska händelsen.

Enligt analysföretaget Nielsen följde ytterligare tre miljoner tronskiftet hemma i tv-sofforna. De drygt tio timmar långa sändningarna i de två stora tv-kanalerna DR1 och TV2 sågs av 3 104 000 tv-tittare, mer än hälften av de runt 5,9 miljoner danskarna. På DR nådde bevakningen totalt 2,3 miljoner tittare, medan TV2 som mest hade drygt 1,8 miljoner.

28 procent av danskarna över 12 år lyssnade dessutom på minst en av DR:s radiosändningar om tronskiftet. Det motsvarar 1,4 miljoner danskar.

Siffror från mobilföretaget 3 bekräftar att intresset för tronskiftet var stort. När kungen skulle utropas var datatrafiken 300 procent högre än vid samma tidpunkt söndagen innan. Nästan inga uppringningar gjordes under kungens tal till folket, varefter antalet åter ökade.

Det var i sitt nyårstal som drottning Margrethe överraskande meddelade att hon skulle abdikera och lämna över till sonen Frederik. Nyårstalet sågs av totalt drygt två miljoner, enligt siffror från Nielsen.

På nyårsafton ökade också sökningarna på drottning Margrethe med 8 500 procent jämfört med en genomsnittlig decemberdag 2023. Enligt Google Danmark är det en av de största enskilda personsökningarna i Danmark någonsin.

ANNONS