Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige vinner mot Nederländerna efter jätterysare

Jättedrama i gruppfinalen mellan Sverige och Nederländerna.

Till slut vann Sverige med 29-28.

Stor matchhjälte blev målvakten Andreas Palicka med tre raka räddningar i slutminuterna.

– Det är ofattbara räddningar, säger Viaplays expert Claes Hellgren.

Sverige fick en tung start i gruppfinalen mot Staffan Olssons Nederländerna. Anfallsspelet hackade, samtidigt som Nederländerna imponerade och skapade läge på läge.

Det var bara en storspelande Andreas Palicka i mål som höll de regerande Europamästarna kvar i matchen.

– Som tur är var Palicka bra i den perioden, säger Sveriges målvaktstränare Thomas Svensson till Viaplay.

Efter att ha bytt ut storstjärnan Jim Gottfridssons uppställning på nio meter mot Felix Claars hittade Sverige in i matchen. Sverige kvitterade och tog ledningen, men Nederländerna spelade upp sig.

I paus var ställningen 15-15.

– Det börjar så där, vi gör för mycket tekniska fel och kommer in i det mer och mer. Vi måste få mer stopp på dem bakåt, säger Erik Johansson till Viaplay.

Jätterysare i EM

I andra halvlek tog Sverige, inte minst tack vare bra målvaktsspel från Tobias Thulin, en ledning med tre mål. Men inte heller det skulle räcka för att döda spänningen i matchen.

Nederländerna kom tillbaka och vände på matchen. Efter 58 minuters spel ledde Nederländerna med 28-27 när Sverige fick straff.

Fram klev Hampus Wanne och kvitterade, och när Andreas Palicka stod för en viktig räddning i det efterföljande anfallet hade Sverige chansen att ta ledningen.

– Vilken räddning av Andreas Palicka. Det är något av det svettigaste vi har set. Det är bara att buga och bocka, utbrister experten Claes Hellgren.

Palicka hjälte mot Nederländerna

Då klev Felix Claar fram och gjorde 29-28 till Sverige.

Om det var dramatiskt då var det ingenting mot vad det skulle bli under den sista minuten. Nederländerna hade ett jätteläge att kvittera genom ett kantavslut, men Palicka räddade. När Sverige sedan ”bara” skulle spela av slutsekunderna tappade Hampus Wanne bollen och nederländerna fick ett sista anfall.

Då klev Palicka fram med ännu en räddning och säkrade segern till Sverige. Sverige firade segern vilt, bland annat gav mittsexan Max Darj hjälten Palicka en puss.

– Jag sa precis till grabbarna, att det är lätt att ta med sig att vi bara vann med ett mål. Men det är en enorm styrka att vinna här, när spelet egentligen inte fungerade som vi ville, sa Palicka till Viaplay.

Sverige vinner gruppen och tar med sig två poäng in i mellanrundan.

– Jag är otroligt glad att vi vinner i dag. Det var en väldigt tuff match, säger Glenn Solberg.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.