Annons

Annons

Annons

Politik i USA

Storseger för Trump i kritiserat Iowaval

Republikanen Donald Trump är ett steg närmare Vita huset. USA:s expresident jordskredssegrade i nomineringsmötena i Iowa.

Floridaguvernören Ron DeSantis knep andraplatsen.

Men det väcker kritik att medier så snabbt slog fast att Trump vunnit.

Republikanen och expresidenten Donald Trump intar scenen på sin valvaka i Des Moines i Iowa efter delstatens nomineringsmöte.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

– Vi ska enas och det kommer att ske snart, sade en ovanligt försonlig Trump i sitt segertal framför USA-flaggor i Des Moines.

– Sedan ska vi "borra, baby, borra" (efter olja och gas) med en gång och stänga gränsen.

Under kampanjen har expresidenten konstant kallat sina motståndare öknamn. Nu gratulerade han DeSantis och förra FN-ambassadören Nikki Haley som "kapabla och smarta människor" samt berömde entreprenören Vivek Ramaswamy för "ett hästjobb". Ramaswamy gav upp satsningen på Vita huset efter sin fjärdeplats i Iowa.

Presidentaspiranten och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley på sin valvaka i Des Moines i Iowa, efter delstatens republikanska nomineringsmöten.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Många kepsar

Trumps utspel tolkas som ett budskap till Republikanska partiet om att kandidaturen nu ska ses som hans. Framför jublande anhängare gick han hårt åt den sittande demokratiska presidenten Joe Biden, som sannolikt blir motståndare i USA:s val i november.

Annons

– Han förstör vårt land helt. Vi var en fantastisk nation för tre år sedan, i dag skrattar folk åt oss, sade Trump om Biden.

I publiken fanns många nickande anhängare i vita kepsar, sådana man fick som "möteskapten" i Iowa. Dessa såg till att minst tio partikamrater tog sig till vallokalerna och röstade på Trump. Det stora antalet kepsar vittnar om att expresidentens anhängare inte bryr sig nämnvärt om brottsåtalen mot honom – och att hans kampanj är välorganiserad.

För snabbt?

Men medier som AP och stora tv-kanaler får stark kritik för att de, bland annat med hänvisning till vallokalsundersökningar, utropade Trumpseger redan 31 minuter efter att mötena inletts. Då pågick voteringen på många platser och det går inte att utesluta att väljare påverkades av pushnotiser.

"Nedslående och oroande", säger Iowarepublikanernas ordförande Jeff Kaufmann i en kommenterar.

Republikanen och Floridaguvernören Ron DeSantis tackar anhängare på sin valvaka i Des Moines.
Öppna bild i helskärmsläge

Enligt partiets slutliga resultat fick Trump 51 procent. DeSantis klarade sig bättre än förväntningarna, han kom på andra plats med 21,2 procent. Nikki Haley flåsade honom i nacken med 19,1 procent.

Annons

Annons

Mot New Hampshire

Värt att minnas är dock att lilla Iowa i Mellanvästern inte är särskilt representativt för USA i stort. Befolkningen är i högre grad vit och konservativ än genomsnittet. Och enbart 110 000 väljare deltog i nomineringsmötena, som öppnade primärvalsprocessen, i det kalla vintervädret.

Det har spekulerats om att en tredjeplats för DeSantis hade inneburit dödsstöten för hans kampanj. Men nu siktar både DeSantis och Haley mot landets första primärval som hålls i New Hampshire i nästa vecka.

Där, liksom i opinionsmätningarna bland republikaner nationellt, har Donald Trump ett stort övertag.

Fakta

Bakgrund: Så utses en presidentkandidat

Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen.

2024 håller Republikanerna sitt konvent den 15–18 juli 2024 i Milwaukee, Wisconsin. Demokraterna möts den 19–22 augusti i Chicago, Illinois.

Till konventen skickas några tusen delegater som utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat tidigare under valåret. Antalet delegater varierar med delstaternas folkmängd.

Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De anordnas oftast av partierna och innebär att medlemmar samlas lokalt och debatterar de olika presidentaspiranterna och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

När det står klart vem som blir presidentkandidat brukar denne utse sin vicepresidentkandidat.

Annons

Annons

Till toppen av sidan