Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikeskorrespondent Fouad Youcefi förklara varför det är viktigt att Donald Trump ser ut att vinna så stort, med över 50 procent. Foto: Andrew Harnik

Donald Trump vinner Iowas nomineringsmöte stort – DeSantis blir tvåa

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump tog en jordskredsseger när republikanerna i Iowa nominerade sin kandidat till höstens presidentval i USA. Ron DeSantis knep andraplatsen före Nikki Haley, men båda var rejält distanserade.

Helt i enlighet med förhandsspekulationerna vann den tidigare presidenten Donald Trump överlägset de republikanska nomineringsvalen i Iowa med 51 procent av rösterna.

– Det blev en succékväll för Trump som vinner 99 av de hundra regioner som finns i Iowa. Nikki Haley vinner den hundrade, med en enda rösts marginal, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi som är på plats i Des Moines.

USA-val 2024

Jämnt om andraplatsen

Marginalen ned till Ron DeSantis och Nikki Haley blev historiskt stor. Med 21 procent av nomineringsrösterna knep Floridaguvernören andraplatsen före den förra FN-ambassadören, som fick 19 procent.

– Lite överraskande att DeSantis kom tvåa, han har haft en nedåtgående trend och legat efter Haley i opinionsmätningarna. Samtidigt har han en stark kampanjorganisation som lyckats få iväg människor till nomineringsmötena trots den fruktansvärda kylan här.

Entreprenören Vivek Ramaswamy kom fyra och ger nu upp försöket att bli Republikanernas presidentkandidat. Han uppmanar sina anhängare att ge sitt stöd till Trump.

”Hedrad”

Trumps seger i Iowa visar att 77-åringen lyckats samla sina anhängare trots att han har en rad åtal mot sig.

– Jag är mycket hedrad, säger Trump till Fox News.

Trots att Iowa är litet sett till antalet delegater, brukar segraren få medvind i opinionen och lättare att dra in donationer till den fortsatta kampanjen. Trumps överlägsna seger kan innebära att de som finansierar utmanarna ger upp och att pengarna därmed sinar.

Trumplägret räknar med att ha tagit hem nomineringsprocessen redan i mars, trots att alla delstater ännu inte hunnit ha primärval då.

Högsta domstolen kan avgöra

Högsta domstolen håller på att besluta om Trump ens ska få ställa upp som presidentkandidat på grund av sin inblandning i stormningen av kongressen 2021.

Besked lär komma innan ”Supertisdagen” den 19 mars, och de flesta bedömare räknar med att Trump då kommer finnas kvar på valsedlarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marc Lotter från tankesmedjan America First Policy Institute och Adam Kinzinger, politisk kommentator på CNN, om hur nästa mandatperiod kan se ut om Donald Trump vinner presidentvalet Foto: USCBSN/EBU/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet