Blixtseger för Trump i Iowas primärval

Publicerad 2024-01-16

Han var storfavorit på förhand – och tog en rekordtidig seger.

Bara en halvtimme efter att vallokalerna öppnat i Iowa utropades Donald Trump till vinnare av flera mediebolag.

Under rösträkningen går han mot ytterligare en bonusseger.

CNN utropade Donald Trump till segrare bara en halvtimme efter att vallokalerna i Iowa öppnat vid klockan 02, svensk tid. Prognosen gjordes med hänvisning till vallokalsundersökningar och tidiga resultat som tickat in.

– Jag kan inte minnas att vi har gjort det så tidigt tidigare, sa programledaren Jake Tapper i sändningen.

Bara några ögonblick senare följde NBC och nyhetsbyrån AP efter och gav samma prognos: Trump vinner.

Ingen rysare – men frysare

Nomineringsmötena i Iowa var startskottet för de amerikanska primärvalen. De hölls i bistert vinterväder med snö och 18 minusgrader, vilket befarats minska valdeltagandet.

Trump var på förhand storfavorit i Iowa. I den sista opinionsmätningen fick han 48 procent av stödet. Haley fick 20 procent och DeSantis 16 i samma mätning.

När de faktiska rösterna räknades under tisdagsmorgonen, svensk tid, såg Trump ut att gå ännu bättre och nå mer än 50 procent av stödet.

Med 95 procent räknade ledde Trump med 51,1 procent före DeSantis med 21,2 procent och Haley med 19,0.

Magisk gräns för Trump

Att nå över 50 procent sågs på förhand som en stor symbolisk gräns för Trump, rapporterar CNN. Om det dessutom inte utkristalliseras någon tydlig tvåa i Iowa skulle det gynna Trump ännu mer, enligt CNN:s valexpert John King.

– Då får Trump i själva verket en dubbelseger eftersom han vinner valet samtidigt som oppositionen är splittrad och långt bakom, sa han i sändningen.

Nikki Haley har närmat sig Trump och gått om DeSantis i opinionsmätningar i New Hampshire som håller primärval nästa vecka. Den tidigare FN-ambassadörens Haleys drömscenario var att ta en tydlig andraplats i Iowa och profilera sig som det enda alternativet till Trump i den fortsatta valrörelsen.

DeSantis stab har å sin sida sagt att en tredjeplats i Iowa inte skulle vara acceptabel.

Samtidigt meddelar entreprenören Vivek Ramaswamy att han avbryter sin kampanj i det republikanska nomineringsracet efter att ha fått knappt åtta procent av rösterna i Iowa. Han kommer vidare att stödja Trumps kandidatur.