Hoppa till innehållet

Kinas uppmaning: Sälj inte aktier

Foto: urf

Kinesiska myndigheter har de senaste dagarna uppmanat vissa institutionella investerare att inte sälja aktier i ett försök att stabilisera priserna efter kraftiga fall i början av året, rapporterar Financial Times (FT).

Innehåll från LänsförsäkringarAnnons

Klimatförändringar kräver kunskap och förbättrad riskhantering

Länsförsäkringar är bank och försäkringsgivare till en stor andel av Sveriges jord- och skogsbrukare. Detta är en roll som förpliktar och kräver en framskjuten position rörande utveckling och arbetssätt kopplat till ett förändrat klimat.

De gröna näringarna påverkas mycket av klimatförändringarna, men det är också de som sitter på en del av de viktigaste lösningarna.  För Länsförsäkringar som är ett kundägt bolag och försäkringsgivare till närmare tio miljoner hektar skogsmark, är det avgörande att skapa förutsättningar för en långsiktigt lönsam skogsaffär. 

– Klimatförändringarna har redan satt djupa spår i delar av världens skogar och även i Sverige står skogarna inför stora förändringar. Detta påverkar naturligtvis även skogsägarna. En ansvarsfullt brukad skog och bioekonomi är betydelsefull för en hållbar omställning av samhället. Vi måste gradvis anpassa oss till allt större förändringar i klimatet och hur ekosystem förändras av det. Det innebär nya risker i skogsbruket, säger Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar. Våra kunder efterfrågar, och delar med sig av, insikter kring ett förändrat och anpassat skogsbruk och hur man skapar förutsättningar för resilienta skogar.

Riskbedömning med stöd av skogsgeodata

Just nu arbetas det med att koppla skogsgeodata med information om till exempel volym, trädhöjd, markfukt och trädslag till varje försäkrad fastighet. Med ökad kunskap, och i takt med att exempelvis stormar, bränder, svamp- och insektsangrepp inträffar kan Länsförsäkringar utläsa mönster och se vilka förhållanden som driver skadekostnaderna. Med mer informationen om en specifik skogsfastighet möjliggörs även en förfinad precision i premiesättningen. 

– Den tekniska utvecklingen och tillgång till data från exempelvis laserscanning och satelliter möjliggör att vi numera kan göra en digital riskbedömning av den skog som försäkras, säger Sara Furestig, specialist inom lantbruk och skog på Länsförsäkringar. 

– Som bank och försäkringsbolag ser vi det som vår uppgift att bidra med en sund finansieringslösning och att via skadeförebyggande arbete minska riskerna samt verka för att skadorna blir mindre omfattande och bibehålla eller öka det skogliga värdet, fortsätter Sara Furestig.

För att förändra och göra nya val krävs det mod och kunskap. En viktig del i klimatanpassning är att sprida sina risker och att vara nyfiken och ifrågasättande. Använder sig skogsägarna av rådgivare är det bra att vara frågvis och våga stå på sig. 

– Med vår kunskap och lokala förankring står vi nära våra kunder, delar deras risker och växer med deras framgång, avslutar Sara Furestig.

Om Länsförsäkringar
Länsförsäkringar ligger i framkant inom skogsförsäkring och försäkrar 80 % av den privatägda skogen. Av den totala arealen har 26 % skydd för brand och resterande areal har därutöver skydd för storm, snöskador samt skador som drabbar plantskog såsom torka, frost, svampar och insekter. Länsförsäkringars enskilt största skada är stormen Gudrun 2005, där skogsskadorna uppgick till omkring 2,2 miljarder kronor. 

www.lansforsakringar.se

Mer från Länsförsäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Länsförsäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera