Sök

Riskkapitalistens värmepumpar tar in över 1,5 miljarder i nytt kapital

AiraEnergiClimate tech

Harald Mix, grundare av Altor och Aira. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Harald Mix-bolaget backas av Kinnevik och Creades. Nu ska de frälsa Europa med värmepumpar.

Harald Mix värmepumpsbolag Aira tar in 145 miljoner euro, vilket i svenska kronor motsvarar nära 1,6 miljarder kronor. Investerare är ledande klimatinvesterare i Europa, USA och Asien, enligt ett pressmeddelande. Rundan leddes av Harald Mix egna riskkapitalbolag Altor samt Kinnevik och Temasek men inkluderade också Creades, Collaborativ Fund och Linglotto.

Det nya kapitalet ska ge bränsle till Airas ambition att byta ut europeernas oljepannor – uppvärmning är den tredje största utsläppskategorin i Europa – mot svenskdesignade vämepumpar. Siktet är inställt på att först och främst expandera i de prioriterade marknaderna Tyskland, Italien och Storbritannien. 

Utöver kapitalet har den polska regeringen lovat finansiering på 15 miljoner euro för att Aira ska bygga sin fabrik i Wroclaw. 

“Vi är glada över att kunna välkomna nya delägare. Utöver finanseringen så kommer de in med ovärderliga strategiska insikter, nätverk och expertis”, säger Aira-vd:n Martin Lewert

Breakit skrev om miljardprojektet som byggts upp i det tysta i somras. Då spådde Nibe-utmanaren att marknaden skulle tiodubblas. 

”Vi tror att vi kan ta 10 procent av slutkundmarknaden”, sa Harald Mix.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer