Annons

Annons

Annons

Gängkriminalitet

Mångmiljondonation i kampen mot kriminella gäng

Ett center för polisforskning inrättas vid Malmö universitet efter en privat mångmiljondonation.

Syftet är att stärka polisens insatser mot gängvåld och arbetet mot rekryteringen av barn till kriminella nätverk.

Ett center för polisforskning ska inrättas vid Malmö universitet. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Tim Aro/TT

Annons

Länsförsäkringar Skåne donerar 50 miljoner kronor för satsningar riktade mot barn i brottslighet, varav 30 miljoner går till inrättandet av Malmö center for policing and prevention.

– Det här är den största enskilda donationen som bolaget har gjort i sin 187-åriga historia, säger vd Susanne Bäsk.

Donationen ges i ljuset av den gängkriminalitet som i dag drabbar en stor del av samhället, säger hon.

– Vi är kundägda och en del av samhället och vill vara en aktiv samhällsaktör. Vi verkar i ett område där det här är väldigt påtagligt så vi tycker det har en naturlig koppling till den typ av verksamhet vi bedriver.

Centret byggs upp i samarbete mellan Institutionen för kriminologi och enheten för polisiärt arbete vid Malmö universitet. Det får i och med donationen en årlig budget på sex miljoner kronor kommande fem år.

Annons

Annons

Manne Gerell, docent i kriminologi vid institutionen, säger att det kommer fylla en viktig funktion.

– Vi har väldigt liten kunskap om vilka polisinsatser som fungerar i Sverige och nästan inget av det polisen gör utvärderas. Det här kommer bli en väldigt stor spelare på området, det finns inget i närheten av den här storleken i Sverige.

Manne Gerell, docent i kriminologi vid Institutionen för kriminologi, ingår i styrgruppen som ska leda uppbyggnaden av forskningscentret.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Johan Nilsson/TT

Tillsammans med Anna-Karin Ivert, prefekt vid Institutionen för kriminologi och Caroline Mellgren, föreståndare för enheten för polisiärt arbete, utgör han styrgruppen som bygga upp centret.

– Det handlar om att bidra till att vända den här utvecklingen vi ser, säger Caroline Mellgren om forskningen, som framför allt ska komma polisen till del.

Två teman som inledningsvis står i fokus är förebyggande arbete i lokalsamhällen för minskad brottslighet och ökad trygghet samt brottsutredningar med fokus på användning av ny teknik.

Caroline Mellgren, biträdande professor i kriminologi och lektor vid Enheten för polisiärt arbete och institutionen för kriminologi vid Malmö universitet.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Håkan Röjder

Ett tredje tema är fördjupad forskning kring arbetet med gruppvåldsintervention, i Malmö känt som Sluta skjut, som syftar till att få ned skjutvapenvåldet. Metoden har implementerats i flera städer och ännu fler städer är på gång.

Annons

Annons

– Det är också viktigt att polisen hjälper till att identifiera områden där det behövs ny kunskap, säger Mellgren.

Flera forskare och doktorander ska knytas till centret. Rekryteringsarbetet inleds direkt.

– Jag hoppas det kan bli ett kunskapscentrum som samlar kunskap och forskare från hela landet, säger hon.

Fakta

Fakta: Donerar 50 miljoner kronor

Utöver de 30 miljoner kronor som doneras för inrättandet av forskningscentret doneras ytterligare 20 miljoner kronor av Länsförsäkringar Skåne.

De pengarna avser satsningar på samarbeten med och finansiering av kolloverksamheter i Skåne, samt finansiering av lärarstudenters praktikplatser på de verksamheter som bolaget kommer att samverka med.

Annons

Annons

Till toppen av sidan