Finans Nyhet

”Näringslivets behov av att ställa om är här för att stanna”

Taggar i artikeln

PwC
Sofia Götmar-Blomstedt, vd PwC Sverige.
Publicerad
Uppdaterad

Fyra av tio vd:ar tror på ökad global tillväxt under det kommande året, vilket är mer än en fördubbling jämfört med förra året. Det framgår av PwC:s årliga globala vd-undersökning, där drygt 4 700 vd:ar har medverkat.

Realtid.se

Årets vd-undersökning visar att 38 procent av vd:arna tror på ökad global tillväxt under det kommande året, vilket är mer än en fördubbling i förhållande till de 18 procent som gav samma svar i förra årets undersökning. Så många som 45 procent av företagsledarna spår att deras verksamhet kommer att vara konkurrenskraftig i max tio år utan förändring.

— I förra årets vd-undersökning såg vi tydliga signaler på det förändringstryck som råder i näringslivet. Inte mindre än fyra av tio företag svarade då att deras verksamhet kommer att vara konkurrenskraftig i maximalt tio år, om de fortsätter som idag. I år är den här trenden ännu tydligare. Andelen företagsledare, som nu menar att deras verksamhet endast förblir konkurrenskraftig upp till tio år om de inte förnyar sina affärsmodeller, har ökat ytterligare. Det ser alltså ut som att näringslivets behov av att ställa om är här för att stanna, och takten verkar öka, säger Sofia Götmar-Blomstedt, vd PwC Sverige.

Undersökningen visar även att svenska företagsledare är mindre benägna att använda AI jämfört med det globala snittet. 32 procent av de globala företagsledarna uppger att deras bolag har implementerat generativ AI under det senaste året. Bland svenska vd:ar är det bara 18 procent.

Annons

Totalt sett är det närmare sex av tio vd:ar som anser att AI kommer att öka kvaliteten på företagets produkter och tjänster under det kommande året. Endast fyra av tio svenska bolagschefer ger samma svar.

Undersökningen visar att relativt många företag har påbörjat olika åtgärder för att motverka klimatförändringarna. Längst har företagen kommit när det gäller förbättrad energieffektivitet och minskad energikonsumtion, där 65 procent är igång med insatser.

Andra resultat från undersökningen

Annons

●  Minskad oro
Oro för olika hot mot det egna företaget har sjunkit sedan förra året. Bland de områden som oroar mest hamnar makroekonomisk instabilitet, ökad inflation och minskad köpkraft i topp, följt av cyberrisker.

●  Nordiska samarbeten allt viktigare
USA är det viktigaste landet för de globala företagens framtida tillväxt och Kina är tvåa, men avståndet mellan de båda har krympt med 9 procentenheter sedan förra året. För svenska företag fortsätter Tyskland att vara den viktigaste handelspartnern, medan Norge har petat ner USA till en tredjeplats. Därefter följer Danmark och Finland.

Fotnot: CEO Survey är en global vd-undersökning som PwC har publicerat i 27 år. I årets upplaga har 4 702 företagsledare från 105 länder intervjuats om synen på nuläge och framtid. Av dessa är 116 svenska vd:ar. Undersökningen genomfördes under oktober och november 2023.

Annons

Annons