Dagens PS

Geely stora vinnaren på ryska marknaden

Geely Ryska marknaden
När katten är borta, dansar råttorna på bordet, skulle du nu kunna säga om den plats som kinesiska biltillverkare tar när de europeiska och amerikanska tillverkarna helt lämnat Ryssland. (Foto: The Yomiuri Shimbun)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 16 jan. 2024Publicerad: 15 jan. 2024

Sedan sanktionerna sattes in mot Ryssland är de kinesiska biltillverkarna de stora vinnarna på den ryska marknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I spåren av sanktionerna mot Rysslands anfallskrig mot Ukraina, börjar nu västs sanktioner att lämna spår på den ryska marknaden.

När i stort sett samtliga biltillverkare från USA och Europa bojkottar den ryska marknaden, är det andra tillverkare som tar deras plats.

Geely störst vinnare på ryska marknaden
Geely Coolray är en av de stora vinnarna på den ryska marknaden. (Foto: Geely)

Främst är det de kinesiska biltillverkarna som fyllt upp den spelplan som nu lämnats öppen, där det börsnoterade Hongkong-bolaget Geely mer än tredubblat sin försäljning, från cirka 25 000 bilar 2022 till över 80 000 bilar under det senaste åren, rapporterar Vi Bilägare.

Lada leder än

Det inhemska klassiska märket Lada leder fortfarande försäljningen med tre modeller på den ryska 10-i-topp-listan, men övriga platser, bortsett från Kia på 8:e plats, hålls av Kina-bilar.

Geely
Den inhemska tillverkaren Lada är fortfarande störst på den ryska marknaden med tre modeller på topplistan. (Foto: Lada)

Några av de biltillverkare som sålt bra i Ryssland, säljer också bilar i Europa, vilket gör det hela lite problematiskt.

ANNONS

Stefan Lundin, pr-chef på Geely Sweden Holdings AB, förtydligar att de bilmärken hos de stora kinesiska koncernerna som har hemvist i bland annat Sverige (Volvo och Polestar) och Storbritannien (Lotus), följer de internationella sanktionerna och därför inte bedriver någon verksamhet i Ryssland.

Läs mer:

Om de Kinesiska försäljningsframgångarna här

Geely pausar Zeekr-notering (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS