Tisdagen bjuder på övervägande kallt och klart väder. Arkivbild.
Tisdagen bjuder på övervägande kallt och klart väder. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

SMHI utfärdar flera varningar – här kan det bli 40 minusgrader

Kylan tar åter ett grepp om hela landet, med några eller många minusgrader i hela landet. Men det blir också en hel del sol, innan nästa lågtryck drar in.


Det är en tillfällig högtrycksrygg som ger klart och soligt väder under tisdagen.

— Man kan passa på och njuta av sol och gnistrande snö på många håll i landet. Men ett nytt snöfall och blåst är på ingång till i morgon (onsdag), säger meteorolog Lisa Frost vid SMHI.

Under natten till tisdagen (mellan klockan 19 och 06) uppmättes –36,5 grader i Gielas i Västerbottensfjällen vilket var nattens lägsta temperatur, enligt SMHI.

Kan bli nytt köldrekord

Men det har också varit mer än 30 minusgrader på flera ställen i västra Svealand under natten. Exempelvis hade värmländska Arvika – 32,8 grader. Kallast i Götaland var det i Horn, Östergötland: –26,6 grader.

Det återstå att se om det blir ett nytt köldrekord. På måndagen uppmättes –44,6 grader i Vittangi, sex mil sydöst om Kiruna. Därmed putsades 2000-talets tidigare rekord på –44 som registrerades 2001 i norra Dalarna.

Missarna du ska undvika i vinterkylan: "Är ju helt galet"

Gul varning utfärdat

Tisdagen väntas alltså ge klart och nederbördsfritt väder, men också blåsigt till havs. SMHI har utfärdat gul varning för kuling över Skagerrak samt norra och mellersta Östersjön. Trafikverket varnar för besvärlig väglag, med snörök och snödrev, på en rad vägsträckor i östra Sveland och på Gotland.

Och på onsdagen väntas mer krävande väder igen.

— Vi har inga varningar ute ännu, men det ser ut att bli snöfall i kombination med blåsigt väder, speciellt i västra Götaland och Svealand, säger Lisa Frost.

15 saker du alltid ska ha i bilen på vintern

Varning för väderkaos: 25 minus grader och flera decimeter snö

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!