Mikael Eriksson döms i Högsta domstolen för mord på sin sambo Jeanette i Hudiksvall.
Mikael Eriksson döms i Högsta domstolen för mord på sin sambo Jeanette i Hudiksvall. - Foto: Polisen & Johan Nilsson/TT

Högsta domstolen dömer Mikael Eriksson för mord på sin sambo i Hudiksvall

Kvinnan misshandlades så svårt av sin sambo att hon fick traumatiska skador på hjärnan, knäckta revben och skador på ryggraden. I hovrätten friades sambon, Mikael Eriksson, för mord på grund av oklarheter kring dödsorsaken – men i en vägledande dom slår nu Högsta domstolen fast att mannen mördat kvinnan.


Mikael Eriksson, 53, döms nu till livstids fängelse av Högsta domstolen för mord på sin sambo Jeanette i Hudiksvall.

Det var i juli 2022 som den 61-åriga kvinnan hittades död i sin bostad, efter att blivit svårt misshandlad av sin sambo.

Eriksson åtalades för mord, vilket han dömdes för i tingsrätten. Målet överklagades till hovrätten där utgången blev en helt annan.

Hovrätten ansåg det fastställt att mannen misshandlat sambon på ett sätt som resulterat i "traumatiska skador i storhjärnan". Domstolen ansåg det dock inte ställt utom rimligt tvivel att det kraftiga våldet orsakat kvinnans död. Enligt hovrätten lämnar utredningen utrymme för att döden i stället kan ha orsakats av läkemedelsförgiftning, då höga halter antidepressiv medicin hittats i kvinnans kropp.

Mikael Eriksson kunde därmed inte fällas för mord, enligt hovrätten, som i stället dömde honom för synnerligen grov misshandel till sju års fängelse.

HD ändrar nu domen och fäller mannen för mord.

Enligt Högsta domstolen krävs endast att mannens misshandel har utgjort en bidragande orsak till döden för att han ska dömas för mord.

"Det krävs inte att det har varit den enda orsaken till följden eller att det varit huvudorsaken", skriver HD i ett pressmeddelande.

"I grunden är det en bevisfråga om en gärningsmans handlande haft en viss effekt och det är åklagaren som ska bevisa att orsakssamband föreligger", säger justitierådet Malin Bonthron i en kommentar.

"I det här fallet kommer Högsta domstolen fram till att den medicinska utredningen inte ger utrymme för någon annan slutsats än att de hjärnskador i storhjärnan som följt av det våld mannen utövat har varit en i vart fall bidragande orsak till sambons död", säger hon vidare.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!