Dagens PS

Vodafone och Microsoft i megadeal: Lägger miljarder på AI 

Vodafone och Microsoft
Vodafone har ingått ett miljardavtal med Microsoft för att utveckla AI, molntjänster och Internet of Things (IoT). (Foto: TT).
Madeleine Bergh
Madeleine Bergh
Uppdaterad: 16 jan. 2024Publicerad: 16 jan. 2024

Vodafone har ingått ett miljardavtal med Microsoft för att utveckla AI, molntjänster och Internet of Things (IoT). Det gör Microsoft till världens mest värdefulla bolag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Avtalet sträcker sig över det kommande decenniet. Det rapporterar Bloomberg på tisdagsmorgonen.

Enligt överenskommelsen kommer Vodafone att integrera OpenAI-teknologi, som körs på Microsofts Azure-plattform, för att förstärka sin kundtjänst. Vodafone-anställda kommer också att ha tillgång till Microsoft Copilot.

I företagens gemensamma uttalande meddelas att partnerskapet syftar till att effektivisera Vodafones verksamhet och stärka erbjudanden inom B2B, en satsning som vd Margherita Della Valle har högt upp på agendan. 

En B2B-investering

Microsofts investeringar i Copilot AI-assistenter från OpenAI har som mål att attrahera fler betalande företagskunder. 30 dollar per användare per månad för tillgång till Copilot är priset. En betydande ökning jämfört med det vanliga priset för Microsofts Office-svit.

Microsoft har den senaste tiden varit i blåsväder för sitt samarbete med Open AI. Som Dagens PS tidigare rapporterat kommer EU granska om samarbetet byter mot unionens konkurrensregler.

ANNONS

Senaste nytt

Flytt av världens största mobila betaltjänst

Dealen kommer också att möjliggöra försäljning av fler Microsoft-tjänster till affärskunder, inklusive Azure och Teams. Samt tillåta teleoperatören att övergå från att använda sina egna datacenter till Azure.

ANNONS

Vodafone kommer att köra sin populära mobila betaltjänst M-Pesa på Azure, vilket enligt Vodafone kommer att möjliggöra lanseringen av nya molnbaserade appar.

M-Pesa är en av världens största mobila finansiella tjänster med över 51 miljoner kunder i sju afrikanska länder, enligt Vodafones webbplats.

Kommande investering

Microsoft avser också att investera en ej specificerad summa i Vodafones Internet of Things-division, som det telekomföretaget planerar att avknoppa senast i april.

Andra partners kommer få inbjudan att investera samtidigt som Vodafone behåller majoritetsandelar i verksamheten, som genererar cirka 1 miljard dollar i försäljning årligen, enligt Vodafones Chief Financial Officer Luka Mucic.

Microsoft förbi Apple

Avtalet mellan Vodafone och Microsoft ligger på hissnande 1,5 miljarder dollar, motsvarande 15,6 miljarder kronor.

Som Dagens PS kunde rapportera i förra veckan har Microsoft under en tid flåsat Apple i nacken.

ANNONS

Genom Vodafone-dealen stärker Microsoft sin position som pionjär inom den växande AI-sektorn och överträffar därmed Apple i marknadsvärde. Det gör dem till världens mest värdefulla bolag.

Läs även:

Microsoft flåsar Apple i nacken – snart störst

EU granskar Microsofts samarbete med Open AI

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS