Hoppa till innehållet

Kepler: Utdelningen räddad i folkaktien – köp inför rapport

Foto: Tora Sirén

Telias senaste rapport överraskade och fick aktien att rusa. Kepler Cheuvreux tror att medvinden för bolaget håller i sig och ser utdelningen som säkrad, framgår det av en analysuppdatering. Analyshuset upprepar sina köprekommendationer för såväl Telia som Tele2 inför bokslutsrapporterna.

Innehåll från Malmegårds FastigheterAnnons

Fastighetsbolaget med fokus på hållbarhet och samhällsbyggnad

Fredrik Håkansson, vd. Malmegårds fastighet på Skeppsbron 26 i Stockholm byggdes 1634, men håller i dag nybyggnadskraven när det gäller energieffektivitet. Foto: Jana Eriksson.
Fredrik Håkansson, vd. Malmegårds fastighet på Skeppsbron 26 i Stockholm byggdes 1634, men håller i dag nybyggnadskraven när det gäller energieffektivitet. Foto: Jana Eriksson.

Malmegårds Fastigheter arbetar hårt för att minimera klimatpåverkan, satsa på sociala åtgärder, skapa ett mer inkluderande samhälle och samtidigt öka lönsamheten i företaget. 

– Som fastighetsbolag kan vi spela en aktiv roll och skapa en mer hållbar och inkluderande stad. Det vinner alla på, säger Fredrik Håkansson, vd på bolaget.

Malmegårds äger och förvaltar ett 30-tal fastigheter i Stockholmsområdet. Företaget är mycket långsiktigt i sitt innehav, och inga fastigheter har avyttrats de senaste 40 åren. Under de senaste tio åren har man även börjat bygga nya fastigheter. 

– Genom att använda befintlig teknik mer effektivt, investera i modern styrteknik, ventilation med hög återvinning, och automatisering av värmetillförseln med fastighets AI har vi de senaste 30 åren minskat den egna energiförbrukningen med 50 procent. Som exempel kan nämnas att vi lyckats utveckla en 400 år gammal fastighet till att motsvara Boverkets energikrav på nyproduktion, säger Fredrik Håkansson.

På Malmegårds uppskattar man att om alla fastighetsägare i Sverige följde deras exempel skulle branschens energianvändning med små medel kunna minska med ytterligare cirka tio procent inom två år.

Flera grupper har svårt att hitta en bostad

I dag finns utmaningar på bostadsmarknaden. Reglerade hyror skapar en tröghet och hämmar nyproduktion. Det gör att många människor har svårt att få tag på ett boende. Speciellt tufft är det för marginaliserade grupper.

Malmegårds har stöttat Stockholms Stadsmission under många år. Genom initiativet Bostad Först ges människor som står utanför den reguljära bostadsmarknaden en möjlighet att finna en egen bostad och på så sätt kunna återetablera sig i samhället.

– Behovet är stort så här finns stora möjligheter för många fler att engagera sig, säger han.

Bostäder för näringslivet

En nödvändig förutsättning för ett fungerande näringsliv är att på ett enkelt sätt kunna erbjuda bostäder för att rekrytera kompetent personal. 

– Denna möjlighet håller på att försämras genom ett utslag i Högsta domstolen. Konsekvensen av detta är att företag som inte längre har möjlighet att lösa bostadsfrågan genom att anlita en specialist nu börjar överväga etablering utomlands. Nuvarande lagstiftning måste därför ändras, säger han. 

Bättre säkerhet skapar trygg stadsmiljö

Man har också varit drivande i att skapa trygga och säkra stadsdelar genom sitt engagemang i Business Improvement Districts, BID, som genom säkerhetsåtgärder bidrar till en mer välkomnande och trygg stadsmiljö.

För fyra år sedan startade man en BID-förening i Märsta. Det ledde till att området i dag är betydligt säkrare.

– Genom att kombinera hållbarhet, samhällsengagemang och affärsdrivande verksamhet vill vi på Malmegårds medverka till att forma en bättre och mer hållbar framtid för Stockholm och dess invånare, avslutar Fredrik Håkansson.

Om Malmegårds Fastigheter
Vår affärsidé är att erbjuda kostnadseffektiva, hållbara och arkitektoniskt tilltalande hyresbostäder och lokaler genom livets alla skeden. Långsiktighet samt omtanke och engagemang för hyresgäster och samhälle är viktiga ledstjärnor i vårt arbete. 

Malmegårds Fastigheter grundades av Bengt Malmegård som fortsätter att arbeta aktivt i bolaget.

Läs mer på: www.malmegards.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Malmegårds Fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera