Danska ”DIA” har beslutat att sluta förmedla internationella adoptioner. Foto: Johan Nilsson/TT

Stopp för utlandsadoption i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Den organisation i Danmark som förmedlar internationella adoptioner slutar göra det. Det innebär i praktiken att det inte längre är möjligt att adoptera från utlandet i Danmark, rapporterar DR.

Samtidigt rekommenderar direktoratet för barn-, ungdom- och familjefrågor i Norge, Bufdir, ett stopp för utlandsadoptioner i Norge under två år, rapporterar NRK.

Beslutet i Danmark togs av styrelsen för Danish International Adoption (DIA), den enda organisationen som förmedlar internationella adoptioner i landet, efter att Social-, bostads- och äldreministeriet informerade organisationen om att de fem sista länderna som DIA förmedlar adoptioner från kommer att stoppas under en period.

Det rör sig om Filippinerna, Indien, Taiwan, Thailand och Tjeckien.

– Det är ett tufft beslut för styrelsen i DIA att behöva fatta. Men vi ser ingen annan utväg. Under de rådande förhållandena i Danmark kan området internationell adoption inte längre drivas av en frivilligorganisation som vår, säger Anne Friis, vice ordförande i DIA:s styrelse, i pressmeddelandet, enligt DR.

Budfir: Risk för olagligheter reell

Förra året tillsatte den norska regeringen en kommitté som ska utreda utlandsadoptioner. Bufdir anser nu att man bör stoppa utlandsadoptioner tills dess att utredningen är färdig. Det skriver man i en rekommendation till regeringen som i slutändan ska fatta sitt beslut.

– Vår bedömning är att risken för olagligheter är reell, och att den ligger på en nivå som gör att vi rekommenderar ett tillfälligt stopp tills nämnden levererar sitt betänkande och ger rekommendationer om hur ett eventuellt framtida adoptionssystem ska se ut, säger Hege Nilssen.

Stoppar adoptioner från vissa länder

Tidigare på tisdagen meddelades att Norge stoppar alla adoptioner från Filippinerna, Thailand och Taiwan, rapporterar VG. Orsaken är uppgifter om olagliga adoptioner.

Beskedet kommer efter en granskning som tidningen gjort om olagliga adoptioner. Bland annat säljs barn i Filippinerna och tilldelas falska födelsebevis, visar VG:s avslöjande.

Även adoptioner från Sydkorea kommer att stoppas framöver. De som redan har godkänts kommer dock att genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.