Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Coop Värmlands vd, Anneli Borg Lundgren, vad du ska vara vaksam på om du är medlem. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Coop Värmland bekräftar – medlemsuppgifter läckta

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmar och anställda hos Coop Värmland har fått sina uppgifter spridda på darknet. Nu ger företaget en uppdatering kring det nuvarande läget.

– Det är djupt beklagligt att vi råkat ut för den här cyberattacken, säger Anneli Borg Lundgren, vd för Coop Värmland.

Det var klockan 05.15 den 22 december som Coop Värmland upptäckte att de hade problem med sina system, bland annat med kortbetalningen. Vid ett senare tillfälle bekräftades att vissa anställda fått sina uppgifter delade på darknet.

Coop Värmland polisanmälde händelsen direkt. Enligt butikskedjan så har de inte blivit ekonomiskt utpressade i samband med attacken.

Medlemmar drabbade

I dag bekräftade Coop Värmland att även deras medlemmar fått sina uppgifter spridda. Om samtliga 167 000 medlemmar har drabbats av läckan vet Coop Värmland inte säkert – men de utgår från det.

– Vi tar det säkra för det osäkra, säger Klas Olsson, kommunikationschef på Coop Värmland.

Personnummer läckta

Inga kontouppgifter ska ha spridits i samband med attacken. De uppgifter som har läckt är bland annat namn, personnummer, adresser och i några fall även telefonnummer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.