Rektorer: Skolnedskärningar bör kunna anmälas

TT

Publicerad 2024-01-16

Sveriges Skolledare vill ge sina medlemmar stärkt möjlighet att efterleva skollagens krav. Arkivbild.

Ge skolledare laglig möjlighet att anmäla bantade skolbudgetar som riskerar att få allvarliga konsekvenser för eleverna. På det sättet kan rektorer dra i nödbromsen när besparingskrav går emot skollagens krav, hävdar Sveriges Skolledare.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten ger förbundets två ordförande Matz Nilsson och Ann-Charlotte Gavelin Rydman ett exempel: Rektorn Malin Rimmö i Ragunda kommun, som har vägrat genomföra beslut om nedskärningar i skolbudgeten, och fått en tillrättavisning av arbetsgivaren för detta. Ändå har rektorer skyldighet enligt skollagen att säkerställa att alla elever får möjlighet att utvecklas så långt som möjligt.

Därför bör en Lex Edico införas, som skulle innebära en rapporteringsskyldighet för skolledare vid allvarliga missförhållanden – som att eleverna riskerar att inte klara målen. ”Med Lex Edico hoppas vi kunna undvika att skolledare som tar sitt uppdrag på allvar möts av arbetsrättsliga konsekvenser – i värsta fall uppsägning”, skriver de båda ordförandena.