Sök

Riskkapitalbolagets rapport visar: Kvinnliga team får minimal del av kakan

Unconventional ventures

Nora Bavey och Thea Messel, Unconventional Ventures. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Siffrorna känns igen. År efter år rapporteras om hur liten del av det samlade riskkapitalet som går till kvinnliga grundare. Det handlar ofta om en ynka procent.

Nu har Unconventional Ventures släppt sin årliga rapport och tyvärr bjuds det på få positiva överraskningar i jämställdhetens namn.

”Finansieringsklyftan är tydligt uppenbar”, säger Unconventional Ventures-medgrundaren Nora Bavey.

Nora Baveys och Thea Messels riskkapitalbolag Unconventional Ventures, som fokuserar på impact och mångfald samt startupbolag i tidig fas, släpper sin finansieringsrapport från 2023. Det är den femte rapporten från bolaget och den bygger på data från Dealroom, analyserad av ett datateam från Europeiska investeringsbanken EIB, och ger en översikt över startup-finansieringen i Norden, Frankrike, Tyskland och Storbritannien. 

Rapporten visar att kvinnor fortfarande får en minimal del av det totala riskkapitalet. Kvinnliga grundarteam fick bara 1 procent av kapitalet i Norden. Där ligger Norden efter. I Storbritannien och Tyskland fick kvinnliga grundarteam nästan dubbelt så mycket. 

Siffran kan sättas i relation till att kvinnor representerade 6,1 procent av alla finansieringsrundor i Norden 2022 och 2023. 

Island sticker ut (men ligger fortfarande långt ifrån jämlikhet). På ön i norra Atlanten – där kvinnor nyligen strejkade för att sluta lönegapet – fick kvinnliga grundarteam 7,3 procent av kapitalet. 

Blandade grundarteam fick en större del av kakan – till exempel 5,2 procent av kapitalet i Norden och 8,7 procent av kapitalet i Storbritannien. 

Rapporten från Unconventional Ventures visar att den genomsnittliga storleken på finansieringsrundorna blev mindre i genomsnitt än team med enbart manliga grundare. Där stack Storbritannien ut, med ingen signifikant skillnad mellan manliga och kvinnliga team. 

”Trots att all vår forskning indikerar att investeringar i mångfaldiga grundare leder till ökad påverkan och avkastning, har vi efter fem år ännu inte sett någon väsentlig förändring i hur kapital investeras. Vi hoppas att investerare snart kommer att erkänna data och anpassa sina metoder därefter", säger Unconventional Ventures-grundaren Thea Messel. 

Nora Bavey säger i en kommentar att de återkommande resultaten understryker ett ”akut behov av systemförändring”. 

Trots mindre fluktuationer i årliga procentandelar av kapital som tilldelats enbart kvinnliga eller blandade grundarteam är den ihållande och betydande finansieringsklyftan tydligt uppenbar. Att ta itu med och stänga denna klyfta kommer att kräva att de rotade fördomarna mot mångfaldiga grundare som genomsyrar Europas riskkapital-ekosystem bryts."

Unconventional Ventures vill vara en spelare som själv påverkar för ökad jämställdhet. Nyligen stängde riskkapitalbolaget sin andra stängning av sin impactfond på 30 miljoner euro, motsvarande 350 miljoner kronor.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer