Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur lät Pourmokhtari i SD-frågan innan hon blev minister? Och kan hon bli partiledare för Liberalerna? Uppväxten, drömmarna – och inställningen till Sverigedemokraterna – vem är Romina Pourmokhtari? Foto: MARTIN DIVISEK

Från politiskt underbarn till kritiserad klimatminister – vem är Romina Pourmokhtari?

Uppdaterad
Publicerad

Romina Pourmokhtari har gjort politisk raketkarriär och fick posten som klimat- och miljöminister efter tre år som ordförande i liberala ungdomsförbundet.

Men kritiken mot henne har tilltagit – och på onsdagen röstade riksdagen om hennes framtid.

Omröstningen, som initierades av Centerpartiet, grundade sig i att oppositionen tappat förtroendet för regeringens klimatpolitik.

Beskedet kom efter att Tidöpartierna i december presenterat sin klimathandlingsplan.

Både V och MP har ställde sig bakom misstroendeförklaringen. Socialdemokraterna lade dock ned sina röster – och Romina Pourmokhtari fick sitta kvar.

– Misstroendet var väldigt väntat, och hade nog kommit alldeles oavsett hur klimathandlingsplanen såg ut eftersom regeringens politik ökar utsläppen, säger Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.

Ordförande för ungdomsförbundet

Romina Pourmokhtari är uppvuxen i Sundbyberg, hejar på fotbollsklubben AIK, och skrev en självbiografi vid 26 års ålder. Men framför allt är hon Sveriges klimat- och miljöminister – en post hon fick efter bara cirka tre år som ordförande i Liberala ungdomsförbundet.

På hennes cv finns utbildning i from av kurser i statsvetenskap på Uppsala universitet, landstingsrådssekreterare och styrelseledamot för RFSU. Uppdraget som klimat- och miljöminister fick hon 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.