Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

WHO: Covidvaccin räddade 1,4 miljoner liv i Europa

Covidvaccinet såg till att 1,4 miljoner människor i Europa överlevde pandemin.

Samtidigt varnar Världshälsoorganisationen WHO för framtiden.

– Jag är djupt orolig, säger WHO Europas regionchef Hans Kluge om avsaknaden av investeringar till vården.

Sprutor med covid-19-vaccin från Moderna på SUS Vaccinationscentral i Malmö. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Bara den första dosen vaccin mot covid-19 räddade ungefär 700 000 liv och totalt ska 1,4 miljoner människor överlevt tack vare sin vaccination, uppger världshälsoorganisationen WHO Europa under tisdagen.

– I dag är det 1,4 miljoner människor i vår region – främst äldre personer – som lever sina liv med sina nära och kära tack vare att de tog det avgörande beslutet att bli vaccinerade, säger WHO Europas regionchef Hans Kluge.

Annons

Annons

Samtidigt höjs ett varnande finger för framtiden.

Covid "är här för att stanna" och därmed är det viktigt att länder fortsätter att investera i sin sjukvård för att inte överrumplas av nya allvarligare covidvarianter eller hittills okända sjukdomar, enligt WHO.

– Jag är djupt orolig att hälsan försvinner från den politiska agendan och att vi misslyckas att uppmärksamma den tickande bomb som kommer träffa vår vårdpersonal, säger Kluge och säger att det saknas både vårdpersonal och grundläggande medicinering hos regionländernas sjukvård.

WHO:s Europaregion innefattar 53 länder, inklusive länder i centrala Asien. Mer än 277,7 miljoner fall av covid-19 har registrerats i området, fall som resulterat i över 2,2 miljoner döda enligt WHO:s senaste data från december 2023.

Hans Kluge under den globala konferensen om traditionell medicin i Indien 2023.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Ajit Solanki

Annons

Annons

Till toppen av sidan