EU förstärker gränsbevakning mot Ryssland

Publicerad 2023-11-23

Gränsen Salla i norra Finland.

EU skickar 50 vakter till Finland för att förstärka gränsen mot Ryssland.

Patrullbilar bevakar området och ett taggtråd håller på att sättas upp.

Samtidigt uppger Ryssland att man ”ökar sin beredskap”.

58 asylsökande har passerat gränsen mellan Finland och Ryssland på torsdagen.

Några av dem hade lättare köldskador, men två personer hämtades i ambulans, uppger gränsmyndigheten i ett pressmeddelande.

De senaste dagarna har många av migranterna kommit cyklande mot Sallas gränsövergång i uppåt 20 minusgrader från ryska Kandalasksja, 16 mil därifrån.

Nu meddelar EU att man skickar 50 gränsvakter till Finland som ska vara på plats nästa vecka. Även patrullfordon ska ansluta.

”Stödet till Finland går bortom logistiken; det är en demonstration av Europeiska unionens enade hållning mot hybridutmaningar som drabbar en av dess medlemmar. När man står inför svåra gränsfrågor står Europa enat”, säger EU:s gränsbevakningsmyndighet i ett uttalande.

Petteri Orpo.

”Ser ut att förvärras”

Finland har anklagat Ryssland för att orkestrera flyktingströmmar mot gränsen i en slags hybridkrigföring.

Något som beskrivs som ett nationellt hot.

– Tyvärr ser situationen ut att förvärras. De ryska myndigheterna har inte ingripit. Tvärtom finns tecken på att de bistår den här operationen, sa Finlands statsminister Petteri Orpo på en pressträff från en gränsstation i onsdags.

Det finländska gränsbeslutet uppskattas inte av guvernören i ryska Murmansk.

Andreij Chibis uppger att man vidtar extra åtgärder för att säkerställa säkerheten. Vilka åtgärder det handlar om har inte specificerats.

”Humanitär kris”

Den höjda beredskapen och de extra åtgärderna är ett resultat av Finlands beslut att stänga alla gränsövergångar utom Raja-Joosep nära Murmansk, skriver han på Telegram.

Han beskriver situationen vid gränsövergången Salla som ”en humanitär kris” och säger att 300 personer väntat vid gränsen ”i dagar”.

Finland kommer att hålla alla övergångar utom en stängda fram till 23 december.

Följ ämnen i artikeln