Grön mamba på rymmen – bettet dödligt på 30 minuter

Uppdaterad 2023-11-24 | Publicerad 2023-11-23

Grön mamba.

Holland kan ha fått sin alldeles egna Sir Väs.

Sedan i måndags har en livsfarlig grön mamba varit lös i staden Tilburg och myndigheterna varnar för ormen vars gift kan döda på 30 minuter.

– Ring 112 om den biter dig, och gör det fort, säger natur-tv-forskaren Freek Vonk.

I måndags flydde en drygt två meter lång grön mamba från sitt hem hos en privatperson i Tilburg i Nederländerna – och ännu är den på rymmen.

De lokala myndigheterna råder allmänheten att inte närma sig eller att försöka fånga ormen om man hittar den, då dess gift kan vara dödligt.

Är extremt farlig

Ägaren har sagt att ormen kan ligga gömd någonstans varmt inne i huset på gatan Goudenregenstraat, men experter väljer att söka efter ormen i ett större område.

Natur-tv-forskare Freek Vonk har sagt till den nederländska tidningen Nu att ormen är extremt farligt men på grund av det kalla vädret är det liten risk för att ormen skulle vilja vistas utomhus. Men inga garantier finns och det är bra att allmänheten har varnats, enligt Freek Vonk.

– Ring 112 om den biter dig, och gör det fort, säger han till Nu enligt Dutch News.

Svensk orm rymde

I Sverige hade vi vårt egna ormdrama förra hösten, när kungskobran Sir Väs rymde från Skansen, och först efter åtta dagar slingrade sig tillbaka. Då hade han hunnit bli rikskändis.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln