Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Wallhagen har utrett olyckor med elsparkcyklar. Vilka som drabbas och orsaker hör du mer om i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Ny rapport: Fylla vanlig orsak till olyckor med elsparkcyklar

Uppdaterad
Publicerad

I cirka 40 procent av olyckorna med elsparkcyklar har föraren varit onykter. Män i yngre medelåldern hör till dem som oftast är inblandade i olyckor. Det visar en ny rapport från VTI.

– Det är väldigt tydligt när man läser olika olycksbeskrivningar att alkohol är väldigt vanligt förekommande, säger utredaren Susanne Wallhagen.

40:e Transportforum

Under onsdagen startar den årliga konferensen Transportforum i Linköping. I år är det för 40:e gången och arrangören VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, har nyligen presenterat rapporten kring olyckor med elsparkcyklar.

– Vi har gjort den för att vi ska lära oss om fordonen. Vi ville veta vad problemen är. Vi har också tittat på hur de används, även i andra länder. Främst i Europa.

Olyckorna med barn ökar

VTI har bland annat tittat i STRADA, den databas sjukvård och polis rapporterar olyckor i. Dessutom har man undersökt olycksrapporter i övriga Europa.

Andelen privata elsparkcyklar ökar och bland dem ser VTI att olyckorna bland barn och unga ökar. Något VTI förmodligen ska undersöka i framtiden.

Mer om olyckorna och vilka skador de orsakar hör du i videon.

Olyckor MED ELSPARKCYKLAR 2023

  • Dödsolycka: 3 st
  • Allvarlig olycka (ISS 9-): 97 st
  • Måttlig olycka (ISS 4-8): 912 st
  • Lindrig olycka (ISS 1-3): 1967 st
  • Totalsumma: 2979 st

På grund av eftersläpning i rapporteringen kan fler olyckor tillkomma.

Källa: Transportstyrelsen/Strada

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.