Expert: Vulkanutbrott dödsdom för Grindavík

Anna Grönberg/TT

Publicerad 2024-01-17

Vulkanutbrottet i Grindavík är troligtvis bara det första av många fler i området under många år framöver, spår experter.

För den isländska kuststaden ser framtiden mörk ut, menar Erik Sturkell, professor i geofysik vid Göteborgs universitet.

– Det här är en dödsdom för Grindavík, säger han.

Efter söndagens vulkanutbrott har invånarna kastats mellan hopp och förtvivlan. Lavaströmmen från den spricka som då uppstod bara 50 meter från stadens bebyggelse har visserligen avtagit, men experter varnar för att läget fortfarande är mycket osäkert.

Grindavík evakuerades senast i november efter flera jordskalv. I december skedde också ett mindre utbrott, men lavan nådde då aldrig staden.

Söndagens utbrott, tillsammans med fyra utbrott som har skett i närheten de senaste tre åren, tyder också på att Reykjaneshalvön befinner sig i en ny vulkanisk utbrottsperiod – där betydligt fler utbrott är att vänta under en lång tid framöver.

Det menar Ólafur Gudmundsson, professor i geofysik vid Uppsala Universitet.

– Den senaste perioden var mellan cirka år 900 och 1230 och innan dess inföll en liknande period cirka tusen år tidigare. Så enligt denna tidsskala ser det ut som att det här är början på en ny period av aktivitet som kan pågå under 200-300 års tid, säger han.

– Med andra ord kan vi inte alls utesluta att det sker nya utbrott och öppnas fler vulkaniska sprickor som resulterar i stora skador.

”Tar inte slut med det här”

Även Erik Sturkell, professor i geofysik och vulkanolog vid Göteborgs universitet, menar att utbrottet vid Grindavík är inledningen på en långvarig utbrottsperiod.

– Dokumentationen förra gången var inte så bra, men man vet vart lavaflödena då gick. Och när det nu är första gången på 800 år som ett utbrott sker på Reykjaneshalvön är alla tämligen överens om att det inte tar slut med det här, säger han.

Exakt när nästa utbrott kan komma att ske är dock svårt att sia om, enligt Sturkell.

– Det kan ta ett antal tiotal år mellan utbrotten, men att de kommer att ske är säkert, säger han.

”Dödsdom för Grindavík”

Ett intensivt arbete med att stärka skyddsvallarna runt Grindavík pågår sedan söndagen. Området har under de senaste dygnen skakats av hundratals små jordskalv – och framtiden för stadens 3 800 invånare ter sig minst sagt osäker, enligt Ólafur Gudmundsson.

– Många kan inte tänka sig att komma tillbaka, och även om det är ett litet samhälle så är Grindavík en viktig fiskehamn. Det kommer att bli en politisk diskussion, där man förhoppningsvis överväger risker och ekonomiska intressen. Och den har bara börjat, säger han.

Erik Sturkell ser å sin sida mörkt på framtiden för den isländska kuststaden.

– De tidigare utbrotten var turistutbrott, men nu är det allvar. Det här är en dödsdom över Grindavík, säger han.

ANNONS