NHL-SVEPET: Kanada går och hoppas på drömfinal

Publicerad 2024-01-17

NEW YORK. Edmonton vann det som hela Kanada hoppas var genrepet inför sommarens drömfinal, noterar vi i nattens NHL-svep.

NATTENS DRÖMVISION

Alla varianter av en helkanadensisk Stanley Cup-final skulle få ”hockeyns hemland” att gå bananas, för en sådan har har inte spelats på 35 år, men just nu är det nog framförallt en holmgång i bäst av sju mellan Edmonton Oilers och Toronto Maple Leafs – med stjärnglans bortom det fattbara i bägge ringhörnor– merparten av de 38.2 miljoner innevånarna drömmer om.

Så fajten mellan just dem i Rogers Place i Edmonton i natt var en nationell angelägenhet – och den levde upp till hajpen, sett både till kvalitet på spelet, intensitet och drama.

Leafs tog ledningen med 2-0, efter mål som en på senare tid mycket pigg Pontus Holmberg spelade fram till, bägge två.

Sedan, i slutet av andra och i tredje perioden, började Oilers röra på sig, gjorde fyra raka mål – varav ett i tom kasse i slutet – och vann med 4-2.

– Det var en grym match och det gläder mig verkligen att vi slog Toronto och alla deras fan som var här, säger målvakten Stuart Skinner med ett brett leende.

Mattias Ekholm och Mattias Janmark bidrog med varsin assist.

Oilers har nu vunnit elva raka, så skulle drömfinalen spelas nu vore de ganska givna favoriter…

NATTENS GLADASTE FINLÄNDARE

Efter två månaders skadefrånvaro återvände finländska framtidslöftet Kaapo Kakko i New York Rangers laguppställning i helgen, men det var i nattens hemmamatch mot Seattle han gjorde comeback på riktigt, för i slutet av andra perioden prickade 22-åringen från Åbo in sitt första mål sedan 20 november – läckert framspelad av Mika Zibanejad.

Glädjen gick inte att ta miste på, det strålade om den blåvite ynglingen när han tog sig till båset.

– Vad det betydde för honom? Hans ansikte sa allt man behöver veta, ler Zibanejad.

Som också assisterade till det avslutande 5-2-mål Blake Wheeler vispade in i tom kasse, medan Erik Gustafsson satte ett välplacerat skott redan i mitten av första perioden.

NATTENS RYCK

Colorado Avalanche verkade inte riktigt ta ett Ottawa i motvind på allvar och låg under med 4-2 i slutet av andra perioden.

Sedan gick dock lavinen bokstavligen, gästerna gjorde fem raka mål och vann till sist med 7-4.

– Vi var inte alls bra de första 40 minuterna, vi hade ingen energi alls. Det kräver lite ansträngning att få igång benen såna kvällar, men vi visste att vi skulle ha en chans om vi bara jobbade lite hårdare, säger coachen Jared Bednar.

Finländske målvaktsdebutanten Justus Annunen stoppade hela 36 skott, medan danske Mads Sögaard på andra sidan stoppade 27 i sin första match för säsongen.

Framåt gjorde Annunens berömde landsman Mikko Rantanen två mål och Fredrik Olofsson hade en assist.

NATTENS ANDRA RYCK

Calgary Flames låg också risigt till i sin hemmamatch mot Arizona. Knappa nio minuter in i tredje perioden låg de fortfarande under med 2-0.

Men då lyckades Blake Coleman reducera, på framspelning från Rasmus Andersson, och strax därefter kvitterade Nazem Kadri.

Sedan såg Yegor Sharangovich i förlängningen till att säkra lagets fjärde raka seger – efter förarbete av Elias Lindholm.

– Vår tredjeperiod var stor, säger Kadri.

NATTENS NOLLA

Det är Charlie Lindgren som varit det stora utropstecknet mellan stolparna i Washington den här säsongen, men i nattens hemmamatch mot Anaheim visade Darcy Kuemper att även han fortfarande kan stoppa puckar.

Han tog 24 skott och höll nollan.

– Han var verkligen excellent, myser coachen Spencer Carbery.

Leo Carlsson fanns åter på isen för Ducks, men några poäng blev det alltså inte – vare sig för honom eller någon annan hos gästerna.

Washington saknade Alex Ovetjkin för tredje matchen i rad.

NATTENS JUMBO-DUELL

Det var ligans två sämsta lag som möttes i United Center och det tog extremt lång tid att skilja dem – Chicago Blackhawks och San Jose Sharks alltså – åt.

Först i nionde straffomgången kunde Boris Katchouk säkra 2-1-segern åt hemmalaget.

NATTENS ÖVRIGA RESULTAT

LA Kings åkte på en ny propp, med 5-1 borta mot Dallas (Adrian Kemp hade en assist) och Winnipeg Jets slog New York Islanders med 4-2.

NATTENS SVENSKAR

•Pontus Holmberg, Toronto Maple Leafs – Har överhuvudtaget gjort mycket bra ifrån sig sedan han flyttades upp i första kedjan med Auston Matthews och Mitch Marner och assisterade till båda Leafs-målen i tungviktsmatchen i Edmonton.

•Erik Gustafsson, NY Rangers – Stänkte in ett läckert skott på Madison Square Garden.

•Mika Zibanejad, NY Rangers – Målen vill inte komma, men framspelningen till Kaapo Kakkos efterlängtade mål var en delikatess.