Sök

Sam Altman öppnar upp om kaoset på Open AI: ”Superförvirrad”

Open AIAI

Sam Altman, vd för Open AI, bolaget bakom ChatGPT.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Nu berättar vd:n om ”femdagarsfiaskot” som skakade techvärlden.

Det hände på en vecka. Världens hetaste AI-bolag kickade vd:n Sam Altman. Ett par dagar senare var han tillbaka vid rodret, återinstallerad efter ett upprop bland de anställda. Den gamla styrelsen fick gå. Här kan du läsa en summering av vad det var som egentligen hände under det som har kallats ”femdagarsfiaskot”. 

Nu berättar Sam Altman om ödesveckan i november i en intervju i samband med toppmötet i Davos som bland annat CNBC skriver om. Han beskriver kvällen som han kuppades bort som helt ”vild”, att han var ”superförvirrad” och ”helt tagen på sängen”. 

Open AI är inte som andra techbolag. Bolaget som värderas till över 900 miljarder har inte fungerat som ett vinstdrivande företag i grunden. Sam Altman har ingen makt i den bemärkelsen att han äger någon andel i företaget. Styrelsen har suttit på alla mandat. Och inklämt i det icke-vinstdrivande bolaget finns Open AI Global, som får generera en begränsad vinst. Det är i det bolaget Microsoft till exempel plöjt ner sina 100 miljarder kronor – utan att ens få en plats runt styrelsebordet. 

Sam Altman berättar att han direkt han fick det chockartade beskedet började tänka ut vad han skulle göra härnäst.

”Det var inte förrän några styrelseledamöter ringde mig dagen efter som jag verkligen övervägde att återvända”, berättar han. 

Nästan alla anställda på Open AI skrev under en lista där de krävde vd:ns återkomst. De hotade med massuppsägning. Sam Altman säger att om det hade skett så hade alla förlorat sina pengar. 

Själv är han öppen för att Open AI kommer att förändras i grunden.  

”Vi kommer aldrig att vara ett traditionellt företag men strukturen, jag tror att vi måste ta en titt på strukturen. Kanske är svaret att vad vi har nu är helt rätt men jag tycker att vi bör överväga andra sätt.”

Sam Altmans kritiker har sagt att de tappade förtroende för vd:n eftersom han prioriterade vinst framför bolagets mission att tjäna mänskligheten. 

LÄS ÄVEN: Var med och sparkade Altman – sedan fick hon själv gå: ”Skrämseltaktik”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer