Dagens PS

Färre bebisar i Sverige – problemet globalt

Sverige
I likhet med Kina är barnafödandet alarmerande lågt även i Sverige. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 jan. 2024Publicerad: 17 jan. 2024

I likhet med Kina är barnafödandet alarmerande lågt även i Sverige och på många andra håll i världen. DN försöker sig på en analys om vad det beror på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidigare har det förklarats med att färre barn föds under lågkonjunktur, sambandet har kopplats ihop med fri abort och tillgången till p-piller.

Dessutom är det oroliga tider nu med krig både i vår närhet (Ukraina) och mellan Israel och Hamas. Lägg där till en rad andra geografiska spänningar i världen, inte minst den mellan USA och Kina och Ryssland och väst.

Barnafödandet sjunker i Sverige även i goda tider

Men faktum är att födelsetalen sjunker till rekordlåga nivåer även i ekonomiskt ljusa tider och enligt Dagens Nyheter ligger inget land i Europa i dag över reproduktionsnivån på 2,1 barn per kvinna, även om Tyskland och Österrike uppges ha högre nivåer än andra europeiska länder.

I Sverige föds det i dag i genomsnitt endast 1,5 barn per kvinna.

“Minskningen drivs framför allt av kvinnor som skjuter upp eller avstår från föräldraskapet av första barnet, enligt en studie från Stockholms universitet”, framgår det i artikeln.

Men nedgången av barnafödandet är annars bred och någon specifik samhällsgrupp kan inte pekas ut, och i och med att barnafödandet skjuts upp till högre åldrar kan en anledning vara att biologiska faktorer hindrar kvinnor från att få barn när de väl känner att tiden är mogen.

Födelsetalen går ner runt om i världen

ANNONS

“Sverige har de senaste decennierna haft en annan stor demografisk förändring: kraftigt ökad invandring. Men den verkar inte ha haft någon betydelse för de låga födelsetalen. Utrikesfödda kvinnor föder totalt sett något fler barn än inrikesfödda kvinnor”, skriver DN vidare och konstaterar att invandringen därmed borde påverka födelsetalet positivt.

Ekonomisk oro, rädsla för epidemier, klimatförändringar, en annan syn på idealfamiljen, att unga har mindre sex och kulturella förändringar än andra faktorer som anges. Där tycks Sverige dela den minskade fruktbarheten med andra länder i världen.

Läs även: Kinas demografiska utmaning förvärras Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS