Israel: Terrorledare bland de dödade på Västbanken

TT-AFP

Publicerad 2024-01-17

Israel anfaller ofta militanta palestinier på Västbanken från luften. Bild efter ett dödligt bombnedslag i Jenin tidigare i januari.

Planer på nya terrordåd mot Israel har stoppats sedan en efterlyst palestinier dödats i en luftattack mot Västbanken, uppger Israel.

Armén beskriver det som att en viktig terroristcell har ”eliminerats” i Balata vid staden Nablus. Tillslaget skedde mot en bil där den efterlyste Ahmad Abdullah Abu Shalal och flera av hans medarbetare befann sig.

Abu Shalal beskrivs som terrorledare i Balata, och ansvarig för flera dåd det senaste året. Enligt Israel ska han ha varit i full färd med att planera nya attacker.

Enligt Röda Halvmånen lät israeliska soldater inte tillskyndande ambulanspersonal komma åt de träffade människorna i bilen, utan öppnade i stället eld mot personalen.

Liknande scener utspelade sig senare i Tulkarm, längre västerut på Västbanken. Där dödades fyra personer i ett israeliskt luftanfall, utan att vårdarbetare fick tillgång till platsen, skriver Röda Halvmånen.

Redan före Gazakrigets utbrott ökade spänningarna och våldet på Västbanken kraftigt förra året. Den senaste israeliska regeringen har högerextrema ministrar som stödjer våldsamma israeliska bosättare i det ockuperade området.