Hoppa till innehållet

Pensioner & Förmåner
I samarbete med Di:s branschbevakning Pensioner & Förmåner.

Efter Di:s Saudi Aramco-avslöjande: AP7:s vd kallas till finansutskottet

AP7:s vd, Pål Bergström, kommer inom ett par veckor att kallas till finansutskottet för att förklara varför fonden har investeringar på drygt en halv miljard kronor i den saudiska oljejätten Saudi Aramco. 

Det beskedet ger MP:s talesperson i ekonomifrågor, Janine Alm Ericson, i en intervju med Di.

Pål Bergström, vd för AP7, kommer inom kort att kallas till finansutskottet för att svara på frågor rörande fondens investeringar i oljejätten Saudi Aramco.
Pål Bergström, vd för AP7, kommer inom kort att kallas till finansutskottet för att svara på frågor rörande fondens investeringar i oljejätten Saudi Aramco.Foto: Jesper Frisk

En granskning av Di:s nyhetstjänst Pensioner & Förmåner av AP7 har tidigare visat att fonden inte bara har investeringar i Saudi Aramco, utan även en rad investeringar i bolag som oljefonden och mängder med andra investerare utesluter.

”Pål Bergström är satt som vd för AP7 för att hantera en stor del av pensionsspararnas pengar. Då är han även skyldig att komma med en förklaring till hur det kommer sig att fonden har investeringar på drygt en halv miljard kronor i just den saudiska oljejätten Saudi Aramco och hur det kan gå ihop med fondens hållbarhetsmål om att fasa ut fossila bränslen. Vi vill ju som parti att AP-fonderna ska komma bort från fossila bränslen och det är ju inte så i dag”, säger Janine Alm Ericson.

Det är också just till följd av AP7:s investering i Saudi Aramco som Pål Bergström är kallad till finansutskottet inom ett par veckor, enligt Janine Alm Ericson.

Hur ser du på att AP7 hävdar att det är bättre att bedriva aktivt ägande i en hållbar riktning än att avyttra investeringen i exempelvis Saudi Aramco och därigenom kanske bereda utrymme åt mindre nogräknade investerare?

”AP7 för ett resonemang om att man vill förändra bolag inifrån, men ett ord som naivt är en underdrift om fonden verkligen tror att man ska kunna påverka den saudiska staten”.

Saudiarabien var även starkt drivande under FN:s klimattoppmöte COP28 med att få bort orden ”fasa ur” från det slutgiltiga dokumentet. Något som bland annat fick klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L) att i en intervju med Sveriges Radio kalla dem för en ”stoppkloss”.

”Vi vet att också svenskarna vill att investeringar ska vara hållbara och transparenta”, säger Janine Alm Ericson, MP:s talesperson i ekonomifrågor.
”Vi vet att också svenskarna vill att investeringar ska vara hållbara och transparenta”, säger Janine Alm Ericson, MP:s talesperson i ekonomifrågor.Foto: Jesper Frisk

Hur ser du på den biten kopplat till just AP7:s investering i saudiska oljejätten Saudi Aramco?

”Med tanke på det som har kommit fram under COP28 och vad vi har fått se från Saudiarabien i det sammanhanget så blir det särskilt naivt av AP7 att tro att man ska kunna påverka landet i en hållbar riktning. Vi vet att också svenskarna vill att investeringar ska vara hållbara och transparenta. Vi vill också att AP-fonderna bidrar till att vi har ett jordklot att lämna över till våra barn och barnbarn”, säger Janine Alm Ericson.

Finansutskottet har enats om att kalla dit AP7:s vd. Men vilka fler partier har ni med er i frågan om att AP-fondernas investeringar måste vara hållbara?

”Det är väldigt tydligt att Vänsterpartiet är med oss. Men annars tycker vi att det finns ett bristande intresse där några enskilda ledamöter intresserar sig och det därmed är svårt att få majoritet i riksdagen. Det borde egentligen vara en självklarhet att vilja investera pensionspengarna hållbart”, säger Janine Alm Ericson.

Branschbevakning från

Texten publiceras i samarbete med Pensioner & Förmåner, som ger dig nyheter, EU-bevakning, personnyheter, kartläggningar, analyser och intervjuer med människorna som tar besluten.

Prova kostnadsfritt i 30 dagar

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera