Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energibråket i riksdagens partiledardebatt: ”Det är lögn” Foto: TT

Magdalena Andersson och Ebba Busch i kärnkraftstjafs: ”Lögn!”

Uppdaterad
Publicerad

Har det verkligen skett förhandlingar kring kärnkraften mellan regeringen och Socialdemokraterna? En het potatis som fick energiminister Ebba Busch (KD) att tända till.

– Det är lögn!, sa hon med höjd röst innan hon lämnade talarstolen.

Den heta ordväxlingen i riksdagen handlade inte så mycket om kärnkraft som vilka möten och förhandlingar som faktiskt ägt rum mellan regeringen och riksdagens största parti.

– I den här frågan krävs ett ledarskap som förmår att samla en bred majoritet i Sveriges riksdag. Jag ser fram emot att Ebba Busch visar ett sådant ledarskap och bjuder in alla riksdagens partier till energisamtal som kan leda fram till en långsiktig och bred energiöverenskommelse, sa Magdalena Andersson.

Ordbråk om förhandlingar

Ebba Busch hävdade då att hon för samtal ”med flera framträdande nuvarande och före detta socialdemokrater”. Något som Magdalena Andersson ifrågasatte.

– Jag vet inte vilka socialdemokrater Ebba Busch samtalar med men mitt tips är...

Mer han S-ledaren inte säga innan Ebba Busch avbröt henne för att säga namnet på partiets energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson (S).

Magdalena Andersson om samtalen med regeringen: ”Blir meningslöst”

Magdalena Andersson fortsatte med sin slutreplik, och hävdade att Fredrik Olovsson enbart fått ”en möjlighet att titta på regeringens färdiga produkt precis innan den ska läggas in till riksdagen”.

– Det är inga riktiga förhandlingar. Om man vill ha en överenskommelse då behöver man ha riktiga politiska förhandlingar där båda parter är beredda att ge och att ta. Jag pratade med Fredrik Olovsson så sent som igår kväll och några sådana förhandlingar har Ebba Busch inte haft med honom.

Sedan gav hon Ebba Busch ytterligare en känga.

– Det är ingen idé att bjuda in mig för att berätta vad regeringen vill, men den dagen regeringen är beredd att förhandla då är vi socialdemokrater naturligtvis beredda att delta. Men det ska vara en förhandling där man är beredd att ge och att ta. Annars blir det meningslöst.

Slutrepliken fick Ebba Busch att fräsa:

– Bra, det andra är lögn!

Då det var just en slutreplik hann Magdalena Andersson inte svara på påhoppet. Men efter debatten fortsatte ordbråket. Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.