– Jag tycker inte det är rimligt pga en utbildning. Och jag debatterar med näringsminister Ebba Busch (KD) nästa vecka, säger Eva Lindh (S), riksdagsledamot för Östergötland. Foto: SVT / Eva Lindh

Region Östergötland utan elstöd – räknas som jordbruksproducent

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland förväntade sig få 20 miljoner kronor i elstöd men det blev bara dryga två miljoner. Anledningen är att regionen anses ägna sig åt jordbruksproduktion på grund av att man driver ett naturbruksgymnasium.

Enligt Skatteverket bedriver Region Östergötland jordbruksproduktion.

– Anledningen som Skatteverket uppgett är vårt Naturbruksgymnasium i Vreta, säger Eva Lindh (S), riksdagsledamot för Östergötland.

– Jag tycker inte det är rimligt att dra slutsatsen att vi är en jordbruksproducent pga en utbildning. Och jag vill veta vad näringsminister Ebba Busch (KD) tänker göra åt detta.

Svårförståeligt beslut

Eva Lindh lämnade i förra veckan in en interpellation till Ebba Busch. På torsdag nästa vecka debatterar de två i riksdagen.

I januari 2023 beslutade regeringen att regioner och kommuner skulle få elstöd, med ett tak på 20 miljoner.

– Vi, liksom många andra regioner vet att vi slår i taket. Pengar för 2021 och 2022 betalades ut och nu räknar vi in de 20 miljonerna i budgeten.

Alla drabbade regioner och kommuner har lämnat in en skrivelse till departementet, men ännu inte fått något svar.

Östergötland särskilt drabbad

– Flera regioner har en jättestor utmaning just nu. Region Östergötland är särskilt drabbad är eftersom vi behöver säga upp motsvarande 600 personal. Därför är varje krona viktig för att rädda den vård som går att få för Östgötarna, säger Eva Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.