Snö och stormvindar – SMHI utökar varningar

Publicerad 2024-01-17

Ett rejält vinteroväder med snö och blåst rör sig över landet.

I morse drabbades Västkusten, på eftermiddagen var det Mellansveriges och Norrlandskusten tur.

Både Trafikverket och SMHI har gått ut med varningar.

Är du fast i trafiken eller på något sätt påverkad av snöovädret? Hör av dig till Aftonbladet och mejla till tipsa@aftonbladet.se, sms:a till 71000 eller ring till 08-411 11 11.

  • 18 jan13.04

    Man förstår att det är allvarligt när Norrlänningar börjar klaga 🙃

    Värmland
  • Daniel Nilsson
    18 jan12.59

    SOS International har skickats till E4

    Efter den stora masskrocken på E4 mellan Skellefteå och Bureå har SOS International skickats till platsen för att hjälpa till med bärgningsarbetet.

    – Det är ett flertal tunga fordon som sitter fast på platsen som lett till att polisen och Trafikverket beställt ut oss, säger Kristin Charlieson, på SOS International.

  • Daniel Nilsson
    18 jan12.53

    Ny prognos för E4

    Trafikverket har kommit med en ny prognos för stoppet på E4 söder om Skellefteå.

    Sedan 11.30 är södergående körfält öppet, trafiken leds där om.

    I norrgående pågår fortfarande bärgning och man har nu skjutit fram prognosen en timme. I nuläget tror man att trafiken kan släppas på vid klockan 14.00.

  • 18 jan12.50

    Vädret efter Västerbottenskusten är nog det värsta i vinter. Kall snö, blåst innebär hög flufffaktor. 1 mm nederbörd är just nu troligtvis 5-8 cm snö/ timme. Till det kommer drivbildning.

    Håkan
  • 18 jan12.50

    Det är som att köra in i en vägg efter Huddiksvall i norrgående. Söderut från Huddik är bättre men snorhalt

    alexander.bjorkbacka

Västkusten drabbades av ett rejält oväder under onsdagsförmiddagen med flera olyckor och inställda tåg som följd.

Nu letar sig ovädret upp i landet. Kraftiga snöfall och starka vindar ställer till det rejält i trafiken på många håll.

Det har varit flera olyckor på E6 under dagen.

Längs Norrlandskusten har orange varning utfärdats. Ihållande snöfall och kraftig vind kan orsaka problem ändå från Härnösand upp till Umeå.

Trafikverket varnar för att man kan behöva stänga Högakustenbron.

– Självklart är även Högakustenbron kritiskt när vi kan få vindstyrkor uppemot 30 meter per sekund. I värsta fall kan vi tvinga omdirigera fordon för att kunna garantera säkerheten, säger Karin Netterman, i ett pressmeddelande.

Varnar: Kommer bli problem

Trafikverket varnar vägtrafikanter för att kommande dygn blir stökigt.

”Framkomlighetsproblem på både stora och små vägar i framför allt Västernorrland men även i södra delen av Västerbotten”, skriver de i ett pressmeddelande.

– Det väntas en hel del snö i kombination med hårda vindar vilket kommer att ställa till med problem i regionen, säger Karin Netterman, sektionschef Underhållsdistrikt Norra.

Beredskapen är höjd, förutom snöröjningsfordon så har ett antal bandvagnar satts i beredskap om läget skulle bli riktigt illa.

– Jag vill uppmana alla att besöka Trafikverkets trafikinformation samt lyssna på trafikradion och att informera sig om läget på vägarna om man måste ut i trafiken.

Snösmockan slog till tidigt i morse – och kaos utbröt strax efer i trafiken.

Stormvindar och snösmocka

Under eftermiddagen har ovädret slagit hårt mot Mälardalsområdet och Stockholm kommer få det tuffast under eftermiddagen och vindbyarna kan uppgå stormstyrka på cirka 25 meter per sekund utanför Stockholm och Gotland.

– De närmsta timmarna kan vara rätt besvärliga i området runt Stockholm och Uppsala med kraftigt snöfall, men fram mot kvällen letar sig ovädret vidare upp mot Norrlandskusten, säger Mattias Lind, meteorolog vid SMHI.

Ovädret ser ut att hålla i sig fram till torsdagen och trafikverket uppmanar bilister att tänka sig för innan man åker ut på vägarna – eller att inte ge sig ut överhuvudtaget.

– Det är stökigt, minst sagt. Lokalt kan det komma 30 eller dryga 30 centimeter med snö där, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Lasse Rydqvist tycker att det är bra att det finns varningar för vind i kombination med snöfall även i andra delar av landet eftersom ovädret tilltar.

– Det blir risk för nedsatt sikt när man kör bil på grund av snöröken. Det är väldigt kallt och då blir det lätt för snön att blåsa omkring, säger Lasse Rydqvist.

Följ ämnen i artikeln