Dagens PS

Köpläge: Max Gumpels pampiga Mercedes 540K

Mercedes 540K
En av de svenska bilar som verkligen borde tillbaka till Sverige är Max Gumpels pampiga Mercedes-Benz 540K. I början på mars säljs den på auktion i USA – blir det du som köper dem den? (Foto: Broad Arrow auctions)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 17 jan. 2024Publicerad: 17 jan. 2024

En av 1930-talets pampigaste bilar var den Mercedes 540K som byggmästare Max Gumpel lät beställa 1937. Nu är bilen till salu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Byggmästaren Max Gumpel var en av de personer som såg till att Stockholms gator blev lite vackrare. Försedd med en rymlig plånbok och god smak beställde han ett antal vackra bilar under 1930-, 40- och 1950-talet.

Den bil som utan konkurrens stack ut mest, var den fantastiska Mercedes-Benz 540K som han köpte ett leveranschassie till från Mercedes, för att sedan låta Norrmalms Karosserifabrik bygga en vacker cabriolet-kaross till den.

mercedes
Det är utan tvekan en annorlunda kaross som Norrmalms Karosserifabrik byggde på Mercedes leverans-chassie. Ett av Gumpels krav var nämligen att tre personer skulle få plats i framsätet. (Foto: Broad Arrow auctions)

Efter Max Gumpels död såldes bilen ur landet 1964 och har sedan dess hunnit både ha amerikanska och japanska ägare.

Nu är bilen sedan ett antal år i USA och ska säljas på auktion i Florida mellan den 1 till 2 mars.

Vi har tidigare skrivit om bilen i olika omgångar då den verkligen är en av de klassiska bilar som skulle vara fantastiska att köpa åter till Sverige.

mercedes
Välkommen ombord. Med självmordsdörrar blir det faktiskt ett riktigt smidigt insteg. (Foto: Broad Arrow auctions)

Bilen har nyligen renoverats till ett fantastiskt skick sett till vad bilderna säger.

ANNONS

Frågan är dock om den verkligen var blå från början, eller om det är en eftergift för senare ägares smak och inriktning?

Auktionen går av stapeln på Ritz-Carlton Amelia Island  i Florida i början av mars. Tillsammans med 130 andra klassiska bilar och motorcyklar kommer bilen att klubbas bort till ett estimerat pris på närmare 12 till 15 miljoner kronor.

gumpel
Under motorhuven ryms ett mekaniskt mästerverk i Mercedes pampiga raka åtta med den legendariska kompressorn som såg till att bilarna fick en extra knuff under 20 sekunder. (Foto: Broad Arrow auctions)

Samma helg och på Amelia Island, kommer också den Mercedes-Benz 300 SL som vi tidigare skrev om, auktioneras av auktionshuset Gooding & Co.

Så boka dina flygbiljetter redan nu för denna spektakulära, klassiska bilhelg.

mercedes
Mercedes klassiska treudd fick stryka på foten för gudinnan Diana, Max Gumpels egen kylarprydnad. (Foto: Broad Arrow auctions)

Läs mer:

ANNONS

Senaste nytt

Om hur du köper denna svenska Mercedes-Benz 540K här

ANNONS

Om hur du köper världens finaste Mercedes 300 SL Roadster här

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS