Hon har skrivit årets bästa bok – redan i januari

54 min
Romanen ”Rent hus” av den chilenska författaren Alia Trabucco Zeràn har redan korats till årets bästa bok. P1 Kulturs reporter Lina Kalmteg ringde upp henne i hemmet i Santiago de Chile.

BOKVÅREN ÄR HÄR OCH LINA KALMTEG BERÄTTAR OM GULDKORNEN

Förlagens vårböcker skiljer sig en del från höstutgivningen. Något färre litterära elefanter men ändå ett ymnighetshorn av både debutanter och etablerade författarskap. Lina Kalmteg, litteraturansvarig på Kulturredaktionen, guidar bland bokhögarna.

SARA LIDMANS STARKA INTRESSE FÖR TEXTIL

”I rött, svart och vitt. Sara Lidmans språkdräkter” heter en ny bok av Annelie Bränström-Öhman, professor i litteratur vid Umeå universitet. Hon har fördjupat sig i hur Sara Lidman använder färg, form och textila strukturer som berättartekniska element i sina böcker. Hon följer tygspåren i Lidmans författarskap med fokus på Jernbane-eposet. Annelie Bränström-Öhman är gäst i programmet.

MANLIGA NAKENSTUDIER I YSTAD SÖKER EN MUSEIVÄGG

”Skånska dragoner rida till bad” heter en uppmärksammad monumentalmålning av Oscar Matthiesen från 1906. Den är fem meter hög och tio meter bred med sju spritt språngande nakna dragoner som rider sina ståtliga hästar, barbacka ned i havet. Ett uttryck för förra sekelskiftets ”friluftsvitalism” och stora intresse för manlig nakenhet. Men just nu är det oklart om allmänheten kommer kunna att se tavlan i framtiden, när Ystads militärhistoriska museum stängt och kommunen sålt byggnaden. Mårten Arndtzén berättar historien om den spektakulära målningen på jakt efter en vägg.

OBS-ESSÄN OM ATT LÄNGTA HEM

Hemkomsten är central i vår kulturhistoria. Men den ser inte likadan ut för alla. Latinforskaren och poeten Anna Blennow tar litteraturen till hjälp för att peka ut några vägar som leder bort och hem.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Nina Asarnoj

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.30
    Royal Swedish Army Conscript Band - Skånska dragonregementets marsch
    Album: The Marches of the Royal Swedish Army
    Bolag: Naxos Sweden - Proprius Records
  • 13.39
    Juan Guillermo Vizcarra - Der ritt der Walkuren
    Juan Guillermo Vizcarra
    Wagner transcribed for solo piano by August Stradal, Vol. 1
    Etikett: Toccata Classics
  • 13.42
    Royal Swedish Army Conscript Band - Skånska dragonregementets marsch
    Album: The Marches of the Royal Swedish Army
    Bolag: Naxos Sweden - Proprius Records