Dagens PS

Många svenskar missnöjda med sitt sparande

Sparande
Många svenskar önskar att det sparande mer (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 18 jan. 2024Publicerad: 17 jan. 2024

Två av tre svenskar är tillfreds med sin nuvarande ekonomiska situation och majoriteten skulle ha råd att betala en oväntad utgift. När det gäller sparandet är vi dock inte lika nöjda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det visar en färsk undersökning om finansiellt välbefinnande och allmän hälsa i Sverige.

2000 personer har deltagit i Finansinspektionen och Folkhälsomyndigheten stora undersökning om finansiell välbefinnande, även kallat ekonomisk hälsa.

Och trots tuffa ekonomiska tider med skenande räntor, stigande priser och ökade varsel är resultatet i många avseenden förvånansvärt bra.

Majoriteten inte stressade

2 av 3 är exempelvis nöjda med sin ekonomiska situation. Mest nöjda är föga överraskande de med högst hushållsinkomster över 100 000 kronor per månad.

2 av 5 upplever att deras ekonomiska situation begränsar möjligheten att göra saker som är viktiga för dem. Här sticker äldre ut som den grupp som anser sig minst begränsad.

Bara 1 av 3 känner sig stressade eller ofta oroliga över sin ekonomiska situation. Stressen är dock större i yngre åldrar och även bland kvinnor.

Finansinspektionen konstaterar att deltagarna överlag har en positiv syn på sin livssituation.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Missnöje med sparkvoten

På en punkt är dock synen inte lika munter.

Endast 1 av 5 uppger sig helt och hållet nöjd med sitt månatliga sparande. Särskilt yngre är inte nöjda med vad de lyckas lägga undan.

Samtidigt tycker en stor majoritet av de tillfrågade att det är viktigt att spara till en buffert för oförutsedda händelser och 4 av 5 har ett sparande. Att sparandet minskar i tuffa tider visade även Swedbanks “Sparkollen” som kom tidigare i januari.

Drygt hälften av de svarande i Finansinspektionens och Folkmyndighetens studie har minskat sina utgifter senaste 12 månaderna.

Det gäller särskilt hushåll med lägre månadsinkomster. Glädjande nog skulle dock 6 av 10 klara av en stor oväntat utgift, motsvarande den egna månadsinkomsten efter skatt, utan att behöva be om hjälp eller behöva låna pengar.

Läs även:

Svenskarnas sparande tredubblat på ett år

ANNONS

Sparandet urholkas för dyra räntor – och mat

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS