Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt företagarna kan man, om förslaget blir verklighet, inte längre prata om en jämlik vård i Värmland. Foto: SVT

Västvärmländska företagare tar strid för akutsjukvården

Uppdaterad
Publicerad

17 företagsledare i västra Värmland har nu gått samman i en gemensam debattartikel där de i mycket starka ordalag vänder sig mot förslaget att förändra akutsjukvården på Arvika sjukhus.

Bland de sparförslag som lagts fram ska akutjourlinjen avslutas i Arvika.

– Vi har redan idag svårt att rekrytera, och utan ett akutsjukhus nära kommer det bli ännu svårare, konstaterar Magnus Glavmo, vd för Thermia.

Många reaktioner till kommunalrådet

Även kommunalrådet i Arvika reagerar starkt på sparförslaget. Och han är inte ensam.

– Jag har fått väldigt många reaktioner från flera håll, säger han.

”Förstår inte prioriteringen”

Enligt företagarna finns det från näringslivet en förståelse för att man måste spara när intäkter och kostnader inte matchar, men konstaterar att man i näringslivet alltid utgår från kunden.

– Vi förstår inte prioriteringen, att det man lägger fram som sparförslag är att ta bort det som har mest värde för patienten, säger Magnus Glavmo.

Enligt företagarna kan man, om förslaget blir verklighet, inte längre prata om en jämlik vård i Värmland.

Kritiskt brev från läkarna

Samtliga läkare inom slutenvården och IVA Arvika har också undertecknat ett öppet brev där de beskriver sin oro inför förslaget och anser att det måste stoppas.

”Det är helt avgörande att förslaget riskbedöms i flera perspektiv, så som katastrofberedskap, utbildning och kompetensförsörjning, patientsäkerhet och – kvalité. I hög kvalité ligger de verkliga besparingarna. Förslaget är ett hårt slag mot akutberedskapen vid sjukhuset i Arvika. En i sammanhanget ganska liten eller ingen besparing alls som kommer att orsaka stor skada på sjukhuset och på sikt hota dess fortsatta existens.”

Den 30 januari ska politikerna ta ställning till förvaltningens förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.