Vi går igenom AI-funktionerna i Galaxy S24-serien

Postat:
19:06 - 2024-01-17
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
14

Google blev först att erbjuda inbyggd generativ AI i en smartphone genom Pixel 8 och Pixel 8 Pro. Många andra tillverkare kommer erbjuda AI-baserade finesser i år och Samsung är inget undantag. Samsung skriver att AI förstärker nästan varenda upplevelse i Galaxy S24.

Hela serien erbjuder så vitt vi kan se samma funktionalitet. Här är de största AI-funktionerna i Galaxy S24-serien vilka möjliggörs tack vare en kombination av lokal beräkningskraft och molnet. Enligt Google använder Galaxy S24 Googles senaste språkmodell Gemini för AI-funktionerna. Vi törs inte svära på att alla funktionerna är tillgängliga i Sverige från början.

Live-översättningar av telefonsamtal

En av de mest sci-fi-liknande funktionerna är live-översättningar av telefonsamtal, i de fall användare behöver ”trotsa språkbarriären”. Översättningen är lika spexig som den låter: Du ska kunna prata på ditt eget språk samtidigt som motparten hör vad som sägs på sitt språk. Andra personens tal översätts till ditt språk i realtid.

Finessen är integrerad direkt i telefonappen och kräver internetuppkoppling. Vi vet dock inte om översättningarna stödjer svenska från början. Samsung skriver även i en fotnot att de inte garanterar att översättningarna alltid blir korrekta.

En annan översättningsfunktion delar upp skärmen i två delar. Du kan läsa en översättning av vad motparten säger på ena halvan av panelen, medan den du pratar med ser en översättning av vad du säger på andra halvan. Översättningen fungerar även offline.

Ringa in för att söka

Användare kan långtrycka på hemknappen (när de tre knapparna utnyttjas) för att markera eller trycka på valfritt innehåll på skärmen för att få kontextuell matnyttig information om innehållet. Finessen tillhandahålls i samarbete med Google, låter som en smidigare och mer avancerad variant av Google Lens och påminner om gamla favoriten ”screen search”.

Om du till exempel ser något du undrar över i en bild kan du markera eller trycka på den delen av motivet och förhoppningsvis få svar om vad det är för något. Funktionen kan även utnyttja platsdata för att visa mer träffande information och det ska gå att ställa nyanserade och komplicerade följdfrågor om innehållet. Google skriver att ”generativa AI-svar” dock bara är tillgängliga där ”search generative experiencee” (SGE) har släppts, vilket i skrivande stund inte inkluderar Sverige – om inget förändras under kvällen.

Vi förmodar att funktionen kan aktiveras på annat vis för de som använder gestnavigering.

Hjälp att skriva meddelanden

Galaxy S24-serien kan genom generativ AI ändra tonen för skrivna meddelanden för att passa olika situationer, exempelvis till formell och artig ton eller till informell och rolig. Samsungs egna tangentbord erbjuder nu även inbyggda översättningar mellan 13 olika språk.

Bildmanipulering

Samsung erbjuder nya bildmanipuleringsfunktioner i Galaxy S24. Vissa av finesserna har samma upplägg som AI-manipuleringen i Pixel 8. Galaxy AI används för att ge automatiska redigeringsförslag för bilder.

Användare kan flytta valfria objekt i bilder till andra platser i bilden. Appen fyller då automatiskt i bakgrunden. Skeva bilder ska kunna göras raka. Samsung har tagit redovisningen av AI ett steg längre än Google. Utöver att bildens metadata indikerar att bilden ändrats genom AI kommer Samsung även markera AI-manipulerade fotografier med en vattenstämpel på själva bilden.

Blandat

Samsung nämner AI-genererade sammanfattningar av anteckningar samt möjligheten att generera omslag och mallar i Samsungs anteckningsapp. Systemet kan även transkribera, sammanfatta och översätta ljudinspelningar.

AI amplifies nearly every experience on Galaxy S24 series, from enabling more open communication with intelligent text and call translations, to maximizing creative freedom with Galaxy’s ProVisual Engine, to setting a new standard for search that will change how Samsung Galaxy users discover the world around them.