Annons

Annons

Annons

Israel–Palestina

Nödhjälp framme i attackerat Gaza

Israels armé har intensifierat sina attacker mot mål i södra Gaza trots antydningar om att slå av på takten.

Under onsdagskvällen kom den första leveransen medicin till Gaza efter Israels och Hamas avtal.

Iraelisk militär vid gränsen till södra Gaza.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

De stridande parterna kom överens om att medicin skulle levereras till nödställda palestinier i Gaza och de som hålls gisslan av islamistiska extremistgrupper.

Trots att terrorstämplade Hamas ställde nya krav efter att uppgörelsen träffats kunde medlande Qatar på kvällen meddela att den första sändningen av medicin och annan annan humanitär hjälp nått det utsatta området.

Annons

Uppgörelsen på tisdagskvällen hade medlats fram av Qatar och Frankrike. Internationella rödakorskommittén välkomnade att hjälp kan nå de utsatta, och Qatars utrikesdepartement meddelade att över 60 ton nödhjälp flugits till al-Arish i Egypten nära Gazagränsen. Exakt hur stor del av den hjälpen som har nått Gaza är oklart.

Annons

En mot tusen

Det var in i det längsta osäkert om hjälpen skulle komma fram på onsdagen, främst på grund av Hamas nya krav.

Moussa Abu Marzouk, som ingår i den militanta palestinska organisationens politiska ledning, uppgav att gruppen kräver att för varje "låda läkemedel" som skickas in till gisslantagna israeler ska tusen lådor levereras till nödställda palestinier. Nödhjälpen ska också bara komma från länder som Hamas litar på, därmed inte Frankrike.

Israel sade sig stå fast vid tidigare överenskommelse och meddelade att lastbilar med medicin skulle inspekteras vid gränsövergången Kerem Shalom.

Khan Yunis attackerat

Under onsdagen kom rapporter om att Israels armé IDF intensifierat attackerna mot främst storstaden Khan Yunis i södra Gaza. Tidigare har Israels ledning sagt att man skulle minska intensiteten i de militära insatserna på södra Gazaremsan.

Nyhetsbyrån AFP:s korrespondent vittnade om motsatsen och rapporterade att det senaste dygnets attacker varit bland de värsta sedan kriget inleddes den 7 oktober.

Varningar kom också från IDF:s befälhavare Herzi Halevi om att risken för krig vid gränsen mellan Israel och Libanon har ökat.

"Jag kan säga till er att sannolikheten (för att ett krig startar där) de närmaste månaderna är mycket högre nu än vad den var tidigare", sade Halevi.

Annons

Annons

Till toppen av sidan