Hoppa till innehållet

Xspray-ledamot har köpt aktier för 2,1 miljoner

Anders Bladh, styrelseledamot i forskningsbolaget Xspray Pharma, har förvärvat 60.000 aktier i bolaget för drygt 2,1 miljoner kronor. Det framgår av inrapportering till Finansinspektionens insynsregister.

Innehåll från ÅlandsbankenAnnons

Så skänker du större summor till välgörenhet – skattefritt

Många vet att man kan få skattereduktion på gåvor upp till 12 000 kronor per år. Men det finns ett än mer effektivt sätt att skänka pengar till välgörenhet – och här finns inget tak. Jonas Svensson på Ålandsbanken berättar hur du kan göra världen lite bättre genom att skänka bort din utdelning, helt skattefritt.

– Vi har kunder som skänker bort miljonbelopp varje år, säger han.

EXTERN LÄNK: Ålandsbankens experter hjälper dig i komplexa frågor 

Som chef för finansiell planering på Ålandsbanken har Jonas Svensson märkt att allt fler vill skänka pengar till välgörenhet.

– Det finns alltid människor som är generösa med sina besparingar, inte sällan av privata skäl. De kan exempelvis vilja stötta cancerforskning efter att ha förlorat en anhörig i cancer. Men med allt som händer i världen nu har intresset för att skänka pengar ökat. Många känner nog att de har det bra ställt och vill göra något för andra. I grunden handlar det om att vilja göra en skillnad, säger Jonas Svensson.

Jonas Svenssonchef, chef för finansiell planering på Ålandsbanken.
Jonas Svenssonchef, chef för finansiell planering på Ålandsbanken.

Något som alla inte känner till är möjligheten att ge bort ännu mer, utan att det för den sakens skull kostar mer. Detta genom att skänka bort sin utdelning – skattefritt.   

– Man kan faktiskt skänka bort både utdelningen från marknadsnoterade värdepapper och utdelningen från sitt eget aktiebolag skattefritt. Det kan göra en väldig skillnad för den egna plånboken eller för välgörenhetsorganisationen, beroende på hur man lägger upp det, säger Jonas Svensson.

Så går du tillväga

Så hur gör du för att skänka bort sin utdelning skattefritt? Det ser lite olika ut beroende på om du skänker bort utdelning från marknadsnoterade värdepapper eller från det egna aktiebolaget. Om vi börjar med marknadsnoterade värdepapper, där du alltså kan skänka bort utdelningen innan 30 procent dras i skatt, är det så här du går till väga:

1. Första steget är att säkerställa att mottagaren inte är skattepliktig: en bra tumregel är att se till att välgörenhetsorganisationen har ett 90-konto.

2. Bestäm sedan vilken eller vilka aktieutdelningar du vill skänka bort och gör mottagaren till rättighetshavare för den eller de utdelningarna.

3. Viktigt att komma ihåg är att mottagaren behöver bli rättighetshavare i god tid inför företagets bolagsstämma, minst en vecka i förväg.

Att skänka bort utdelningen från värdepapper skattefritt innebär att välgörenhetsorganisationen får 100 obeskattade kronor i stället för 70 skattade kronor. Detta gäller dock enbart för värdepapper som finns på klassiska aktiedepåer eller VP-konton – inte på så kallade investeringssparkonton (ISK) eller i kapitalförsäkringar.

– Där betalar man ju inte skatt på utdelningen, utan betalar en årlig schablonsumma, så då finns inte samma uppsida, säger Jonas Svensson.

Skänk utdelningen från ditt AB

Du kan även skänka bort hela eller delar av utdelningen från ditt eget aktiebolag. Bolagsskatten betalas då som vanligt, men de 20–53 procent som skulle dras från dig privat när du tar ut din utdelning går istället direkt till välgörenhetsorganisationen. Här följer du en liknande procedur:

1. Säkerställ att mottagaren, det vill säga välgörenhetsorganisationen, inte är skattepliktig. 

2. Upprätta ett gåvobrev utställt till organisationen.

3. Se till att gåvobrevet har registrerats i god tid inför din egen bolagsstämma och för sedan in i bolagsstämmoprotokollet vilken organisation som har fått utdelningen. Viktigt här är att utdelningen ska gå direkt från ditt bolag till välgörenhetsorganisationen – det får inte gå via ett privat konto.

– Ofta har välgörenhetsorganisationerna rutiner och dokumentation för det här. Så ring dem och fråga eller be din bank om hjälp. Och spara gärna kopior på gåvobrev och liknande, säger Jonas Svensson.

Bättre än vanlig skattereduktion

Hur mäter sig då de här sätten att ge mot den vanliga skattereduktion för gåvor som Skatteverket erbjuder, där man kan få 25 procent tillbaka när man skänker mellan 2 000 och 12 000 kronor per år? Jonas Svensson svarar med ett räkneexempel.

– Säg att du betalar 30 procent i löneskatt; då får du ut 7 000 kr netto för en bruttolön på 10 000 kronor. Du skänker bort dessa 7 000 och får sedan 1 750 kronor tillbaka av Skatteverket, som du också kan skänka om du önskar. Du har då haft en bruttoinkomst på 10 000 kronor och med det kunnat skänka bort 8 750 kronor – dock med fördelarna som skatteinbetalningarna gör för pension och liknande.

– Om du i stället skänker bort 10 000 kronor i bruttoutdelning från värdepapper på din aktiedepå blir även nettosumman just 10 000 kronor. Välgörenhetsorganisationen får då in 1 250 kronor mer.

300 000 kronor extra

1 250 kronor extra är kanske inget att slå kullerbyttor över – men vad sägs om 300 000 kronor? Den stora skillnaden för den skattefria utdelningsgåvan blir nämligen ännu tydligare när man skänker bort större summor. Det beror på att det inte finns något tak för hur stora summor som täcks av utdelningsgåvoregeln. Och vissa av Jonas Svenssons kunder skänker väldigt stora belopp.

– Vi har kunder som skänker bort miljonbelopp varje år. Jämför vi då igen med den vanliga gåvoreduktionen som ger max 3 000 kronor tillbaka per år blir det här förstås något helt annat. Ger du bort en miljon kronor från dina värdepappersutdelningar innan 30 procent skatt dras blir det till exempel 300 000 kronor extra till organisationen som du har valt, jämfört med om du hade skänkt skattade pengar.

EXTERN LÄNK: Ålandsbanken hjälper dig att projektleda din ekonomi 

 

Mer från Ålandsbanken

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ålandsbanken och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera