Hoppa till innehållet

Xspray-ledamot har köpt aktier för 2,1 miljoner

Anders Bladh, styrelseledamot i forskningsbolaget Xspray Pharma, har förvärvat 60.000 aktier i bolaget för drygt 2,1 miljoner kronor. Det framgår av inrapportering till Finansinspektionens insynsregister.

Innehåll från EYAnnons

Energiomställningen kan accelereras genom nya affärsmodeller

Victor Hammar är Partner på rådgivnings- och revisionsbyrån EY.
Victor Hammar är Partner på rådgivnings- och revisionsbyrån EY.

Övergången till ett fossilfritt samhälle för med sig stora affärsmöjligheter. Den snabba och komplexa utvecklingen gör dock att företagen mitt i omställningen gör klokt i att se över sina affärsmodeller.

Traditionella modeller räcker nämligen inte alltid till när din framgång är beroende av hela industrins framgång.

För att lyckas behövs nya former av strategiska partnerskap – genom hela värdekedjan.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Vested – modellen för riktiga strategiska partnerskap

Victor Hammar är Partner på rådgivnings- och revisionsbyrån EY och har agerat rådgivare åt många företag genom el- och energisektorns hela värdekedja. Han har sett inifrån vad som krävs för att accelerera omställningen till ett fossilfritt samhälle.

– För att nå framgång, och det här gäller såväl för det enskilda företaget som för branschen i stort, behövs nya former av strategiska partnerskap som syftar till att växa och lösa nya utmaningar tillsammans. Vi behöver gå från ”what’s in it for me” till ”what’s in it for we”.

Samarbeten mellan leverantörer och kunder är i sig inget nytt. Men på World Energy Congress som gick av stapeln i Rotterdam 22–24 maj var det tydligt att utvecklingen i energisektorn just nu går väldigt snabbt vad gäller teknikutveckling, infrastrukturutbyggnad och marknadsförutsättningar. Och kongressen betonade vikten av strategiska partnerskap, inte minst som ett sätt att främja innovation, hantera energiutmaningarna, öppna upp nya marknader och minska enskilda aktörers risk.

Din framgång kräver allas framgång

– Företagen i omställningen agerar i en komplex värdekedja med ett begränsat antal aktörer – där alla parter är beroende av att det går bra för andra. Den som utvecklar mjukvara till laddstolpar är beroende av en snabb utbyggnad av laddinfrastruktur, och hårdvarutillverkarna är i sin tur beroende av utvecklingen vidare i värdekedjan. Ett företags framgång bygger helt enkelt på allas framgång.

Med de förutsättningarna är det viktigt att affärsmodellen går i linje med de långsiktiga resultat som ni vill uppnå.

– Olika typer av affärsmodeller driver olika beteenden och resultat. Och här handlar det om att i vissa fall fundera på klivet från väldigt transaktionsbaserade affärsmodeller till riktiga strategiska partnerskap, säger Victor Hammar.

En ledande modell för riktiga strategiska partnerskap är ”Vested”. Vested är baserad på över tio års forskning vid University of Tennessee och har tillämpats av ett flertal ledande internationella företag. Magnus Kuchler, som är Sverigechef på EY och har agerat rådgivare i över 20 Vested-partnerskap, ser stora fördelar med att använda en beprövad affärsmodell som är fullt ut neutral för alla involverade parter.

Magnus Kuchler, Sverigechef på EY.
Magnus Kuchler, Sverigechef på EY.

Fiktivt gemensamt bolag som skapar reellt värde

– Här definierar man risk- och ansvarsfördelning, gemensamma mål, prismodeller, incitamentsstruktur och governance tillsammans – men utan att starta ett gemensamt bolag. Det är alltså inte tal om ett Joint Venture eller någon annan typ av samägande i ett projekt. I stället handlar det om att gå från en transaktionsbaserad affär till en relationsbaserad.

I en transaktionsbaserad affär ser varje part till sina egna direkta intressen. Man vill maximera sin vinst och minimera sin risk och sina kostnader. Men i ett strategiskt partnerskap som använder Vested-metodiken ligger fokus på att driva innovation och långsiktigt värde genom att hitta win-win-lösningar – samtidigt som ansvar och risker fördelas på ett smart sätt. Här är några punkter som skiljer ett Vested-kontrakt från ett traditionellt affärskontrakt:

• Man sätter upp en resultatbaserad ekonomisk modell med tydlig riskdelning, som driver rätt beteenden och som säkerställer att parterna vinner tillsammans och förlorar tillsammans.

• Parterna enas om en gemensam vision och vägledande principer.

• Man skapar ett gemensamt fiktivt bolag där full transparens och full tillit råder.

• Deltagarna följer en gemensam process där partnerskapet byggs tillsammans.

• Drivkraften är transformation och innovation – och gemensamt värdeskapande.

– När vi på EY tittar på branscher med liknande utvecklingstakt och komplexitet som energisektorn så ser vi att många topprankade företag går mer och mer mot att bygga strategiska partnerskap. Och många av dessa företag använder Vested-metodiken för att lyckas, säger Magnus Kuchler.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Vested – modellen för riktiga strategiska partnerskap

Mer från EY

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EY och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera