Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Färjestad BK

Färjestad vände efter målvaktsbytet - slog Malmö efter sudden death

Carl Lindbom vilade i CHL-matchen mot Biel.

I SHL var han tillbaka mot Malmö, men det blev en mardröm för FBK-målvakten, som byttes av mot Max Lagacé.

Efter målvaktsbytet vände Färjestad matchen och vann med 4-3 efter sudden death.

– Jag är inte missnöjd med första även om det kan låta konstigt, säger Färjestads tränare Tomas Mitell.

Foto: TV4
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Serieledarna Färjestad ställs under kvällen mot formsvaga Malmö, som kom till Karlstad med två raka förluster i bagaget.

Men man fick en riktig drömstart på den tuffa bortamatchen.

1-0 genom Lauri Pajuniemi.

Samma spelare dunkade även dit 2-0 till gästerna.

Joakim Ryan gjorde sedan 3-0. Då skiftade Färjestad målvakt.

Det gav effekt. Strax innan paus kunde Michael Lindqvist tända hoppet för hemmalaget med sin viktiga reducering. Färjestad trummade även på för mer, men Adam Werner med förflutet i Färjestad lyckades mota 13 av de 14 Färjestadsskotten i första perioden.

– Det kan låta konstigt men jag tycker vi spelar bra, trots målen. Jag är tvungen att göra någonting. Att byta målvakt, eller ta en timeout var mina alternativ. Max kommer in och göra det bra för oss, säger Tomas Mitell.

Starka känslor efter andra perioden

Färjestad fortsatte att rycka upp sig i den andra perioden. Man ägde spelet från start till mål och till slut kunde Victor Ejdsell trycka in ytterligare en reducering i slutet av den andra perioden.

En situation med bara sekunder kvar fick känslorna att blåsa upp rejält. Malmös lagkapten Fredrik Händemark tryckte till Linus Johansson som flög in otäckt i sargen. Johansson ville ha utvisning, och på vägen ut mot omklädningsrummen blåste känslorna upp för de båda lagen.

– I stort sett är det 50-50-ansvar i de situationerna. Jag kommer in med fart och han vänder sig om som man inte ska göra i ishockey. Då kan det bli fel. Det är 50-50-ansvar, säger Fredrik Händemark och fortsätter:

– Man får passa sig runt sargerna i ishockey och inte vända upp ryggen.

Linus kanske är irriterad eftersom han själv åker på en liknande situation i första?

– Det kan jag förstå. Där måste vår spelare också skydda sig. Man måste alltid skydda sig längs sargerna. När det börjar dra ihop sig runt sargerna, då måste man skydda sig själv bättre och släppa pucken, säger Händemark.

Malmös assisterande tränare Petri Liimatainen såg ut att framföra sina åsikter mot FBK-kaptenen som ilsknanade till.

Flera spelare blev involverade och domarna Mikael Andersson och Kristoffer Folkstrand utdömde två tvåminutare vardera för respektive lag.

– Egentligen är det inte så mycket att skriva om. Jag frågar Linus Johansson och han trycker upp handen mot mig. Men det lugnar sig snabbt, och för mig är det ingen stor sak, säger Petri Liimatainen.

Linus Johansson själv var inte tillgänglig för media efter matchen.

Färjestad vände och vann i sudden death

Färjestad kvitterade tidigt i den tredje perioden och hade bud på att även vinna under ordinarie tid. Bland annat när man fick spela i fem mot tre i nästan en och en halv minut.

Men PP-spelet var inget vidare och man fick nöja sig med 3-3 efter ordinarie tid, trots att Färjestad vann skottstatistiken stort.

I sudden klev Victor Ejdsell fram och sköt bonuspoängen till Färjestad. Det var Färjestads första vinst i sudden death eller straffläggning på hela säsongen.

– Med tanke på att det står 3-0 till Malmö, så känns det här nästan som en trepoängare för oss. Det visar på en stark karaktär i gruppen, säger Färjestads Magnus Nygren.

Kunde ni gjort någonting bättre idag?

– Powerplay, speciellt i fem mot tre. Det måste man kunna göra bättre. Det ska skapa ett momentum för oss, och inte tvärtom. Det är ett ypperligt läge att stänga matchen, och vi tar inte den chansen. Men överlag så är det här en bra insats från oss. Vi pratade om att spelar vi med en bra prestation så har vi en bra chans att vända runt matchen. Malmö är ett bra lag dessutom. Men jag rekommenderar så klart inte att sätta oss i det är klistret speciellt många gånger. Det hade kanske kunnat hända oss flera gånger tidigare, om det inte vore för att Calle räddade oss då, säger Magnus Nygren.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.