Datacenter står för en allt större del av världens energiförbrukning. Det innebär både ett ökat behov av energiproduktion, men också problem att få till hållbar kylning. Flera företag har till exempel valt att placera datacenter i Norrbotten för att både få tillgång till billig vattenkraft och enkel kylning.

På flera håll i världen experimenterar företag med att använda överskottsvärmen från servrarna i datacenter till något istället för att bara släppa ut den. Det finns till exempel satsningar på att koppla datacenter till fjärrvärmeanläggningar. The Next Web rapporterar om det brittiska företaget Deep Green som har utvecklat en lösning som är praktiskt genomförbar på liten skala.

Deep Green tillverkar minidatacenter som kyls genom att värma vattnet i simbassänger. De ryms i ett chassi i samma storleksordning som en tvättmaskin. Lådan är fylld med olja som cirkulerar förbi en värmeväxlare där överskottsvärmen överförs till bassängvattnet. Enligt Deep Green innebär det att 96 procent av energin som tillförs i form av elektricitet omvandlas till användbar värme som i sin tur innebär att simbassängens vanliga värmepanna bara behöver köras när värmen från servrarna inte räcker till.

En simbassäng i Devon där Deep Green har haft en testinstallation sparar motsvarande cirka 260 000 kronor om året och minskar sina koldioxidutsläpp med 25,8 ton. I länder som Sverige som huvudsakligen värms av förnyelsebar el blir skillnaden så klart mindre, men många länder är precis som Storbritannien fortfarande beroende av olja och gas för uppvärmning.

Nu ska Deep Green rulla ut sina minidatacenter till ytterligare 150 simbassänger runt om i Storbritannien, tack vare en investering från elbolaget Octopus Energy.