Detta vet vi om undervattensskadorna i Östersjön. Foto: Martina Holmberg / TT

Misstänkta kabelsabotage i Östersjöns botten

Uppdaterad
Publicerad

En gasledning och två datakommunikationskablar som förbinder Sverige, Estland och Finland skadas inom loppet av några timmar. Det här är vad vi vet om det misstänkta undervattenssabotaget.

• Natten mellan den 7-8 oktober upptäcks en skada på gasledningen Balticconnector som förbinder det finländska gasnätet med kontinenten. Gasledningen går från Ingå i Finland till Paldiski i Estland.

• Kort därefter upptäcktes även skador på en telekommunikationskabel som går mellan Finland och Estland.

• Den 11 oktober meddelar Finlands presidentkansli att skadorna orsakats av ”yttre påverkan”. Finländsk polis inleder en förundersökning om grovt sabotage.

• Den 17 oktober berättar försvarsminister Pål Jonson (M) och Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar (M) att en skada upptäckts på en telekommunikationskabel som går mellan Sverige och Estland. Skadan på den svenska kabeln tros ha uppstått samtidigt som skadorna på gasledningen i Finska viken.

• Den 24 oktober uppger Centralkriminalpolisen i Finland att man har bärgat ett ankare från platsen där gasledningen Balticconnector skadats.

• Det kinesiska fartyget Newnew Polarbear har pekats ut som intressant i utredningen. Fartyget passerade gasledningen i nära anslutning till skadans uppkomst. Finska Yle har också kunnat visa att fartyget saknar ett ankare genom en bild som tagits efter att skadan uppstod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.