Pirat-tv stort i Sverige – miljonkrav på säljare

TT

Publicerad 2023-11-23

Skatteverket kräver in tiotals miljoner kronor i oredovisade intäkter efter sin granskning av den illegala iptv-marknaden i Sverige. Arkivbild.

Svenska män på spanska solkusten och i Thailand drygar ut pensionen genom illegal försäljning av tv-kanaler. Förutom att anmälas för brotten kläms nu männen på miljontals kronor för oredovisade intäkter från fuskverksamheten.

Skatteverket har 2021 till 2023 genomfört utredningar mot aktörer i Sverige som säljer illegal iptv, alltså tv som strömmas via bredband. För omkring 1 500 kronor om året får användarna tillgång till en stor mängd stulna tv-kanaler, som på laglig väg hade kostat många gånger mer.

De 80 fördjupade utredningar som gjorts har lett till 37 miljoner kronor i påförd skatt. Närmare 20 utredningar pågår fortsatt och beloppet kommer sannolikt att öka med ett antal miljoner, enligt Skatteverket.

Säljs i paket

Systemet bakom liknas vid ett pyramidspel, med ett antal världsomspännande kriminella nätverk högst upp. Under dem finns tekniskt kunniga personer som stjäl kanalerna, som sedan säljs i paket av privatpersoner. Återförsäljarna har enligt Skatteverket ofta inkomster på mellan en halv och en miljon kronor årligen.

”Återförsäljarna har oftast inget företag och deklarerar ingenting av sina provisionsbaserade inkomster. I våra utredningar har vi träffat på vanliga svenska män som sitter på spanska solkusten eller i Thailand och drygar ut pensionen genom att sälja illegala tv-kanaler. Men vanligast är att de säljer från Sverige”, säger Marcus Pettersson, kontrollsamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Sverige i topp

Flera av utredningarna har eller kommer att anmälas till Ekobrottsmyndigheten.

En rapport av branschorganisationen EUIPO från 2019 visade att Sverige var det EU-land med högst andel medborgare som köper illegal tv, runt 600 000 personer. 2018 beräknades den svenska marknaden omsätta över 550 miljoner kronor.

Följ ämnen i artikeln