Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    SEB: Polestar värt noll kronor

    18 jan 09.28
    TT

    Storbanken SEB:s analytiker sågar Volvo Cars-aktien i en analys inför bokslutet från den Göteborgsbaserade biltillverkaren, rapporter Dagens industri.

    En viktig faktor är det negativa kassaflöde som väntas för att finansiera den till stora delar Volvo Cars-ägda elbilstillverkaren Polestar, som av SEB:s analytiker nu värderas till 0 kronor. Det kan jämföras med en värdering på 18 miljarder kronor i senast föregående analys, enligt tidningen.

    SEB:s riktkurs för Volvo Cars sänks med 35 procent, från 43 kronor till 28 kronor. Nivåerna kan jämföras med kursen 53 kronor när bolaget introducerades på Stockholmsbörsen hösten 2021.

    Volvo Cars-aktien har sedan årsskiftet tappat drygt en femtedel av sitt värde och den kostar i dag strax under 26 kronor.

Senaste nyheterna
  • TT
    2 min

    Koranbränning tillåts inför Eurovision

    Polisen beviljar en koranbränning i centrala Malmö på fredag, dagen innan Eurovision startar i staden. Bakom ansökan står två personer som genomfört tidigare koranbränningar tidigare.

    – Det är samma personer som genomförde en liknande opinionsyttring i Skärholmen under förra veckan, säger Per Engström, kommenderingschef för den nationella särskilda händelse som polisen har igång under Eurovisionveckan i Malmö, till GP.

    Polisen uppger för TT att en ytterligare ansökan om att bränna en koran i centrala Malmö har inkommit, då gäller det lördag.

  • Pär Karlsson
    7 min

    SD-parlamentariker går till Folklistan

    Sverigedemokraternas sittande Europaparlamentariker Johan Nissinen kandiderar för Folklistan inför valet den 9 juni, meddelar partiet på en pressträff.

  • TT
    19 min

    Nästan 20 000 strömlösa i Kungsbacka

    Omkring 18 700 personer i Kungsbacka kommun är utan ström efter att ett stort strömavbrott inträffade under torsdagsförmiddagen.

    Enligt elnätsbolaget Ellevio inträffade ett avbrott strax efter klockan halv nio på morgonen, vilket beräknas vara uppklarat strax innan lunch. Ännu ett större avbrott inträffade sedan runt halv elva, det finns för närvarande ingen prognos för när det kan vara fixat.

  • Vilma Stockvall
    10.57

    Anderssons städerska får skadestånd

    Förra statsministern Magdalena Anderssons städerska får skadestånd, rapporterar Expressen.

    Städerskan, en 28-årig kvinna från Nicaragua, hade med hjälp av fackförbundet SAC Syndikalisterna stämt arbetsgivaren för utebliven lön.

    Rättegången har skjutits upp i ett år. Inte heller på torsdagen dök städföretagaren upp i Nacka tingsrätt. Rätten underkände hans skäl till frånvaro och dömer städerskan till 81 900 kronor i utebliven lön. Dessutom får hon ett skadestånd på 45 000 kronor, enligt tidningen.

    Kvinnan blev en riksnyhet efter att hon greps vid dåvarande statsministerns privata bostad i Nacka i december 2021. (TT)

  • Vilma Stockvall
    10.55

    Två åtalas för dödsskjutning vid skola

    Två personer åtalas efter att en 29-årig man sköts till döds vid en skola i Örebro förra sommaren.

    En 20-årig man åtalas för mord och en 19-årig man åtalas för medhjälp, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

    ”Ingen av de åtalade ser ut att ha någon personlig relation eller koppling till brottsoffret. Under förundersökningens gång har det framkommit att en konflikt mellan andra personer och grupperingar ligger bakom dödsskjutningen”, säger vice chefsåklagare Anna Maria Larsson i en kommentar. (TT)

  • Vilma Stockvall
    10.47

    Yrkar på fängelse för upploppsmakare

    Åklagaren yrkar på fängelse för 14 av de 16 personer som åtalats för inblandning i upploppet på läktarna under Stockholmsderbyt i fotboll mellan AIK och Djurgården på Tele2 arena förra våren.

    För fem av dem yrkar åklagaren på fängelse i ett år och tre månader, rapporterar Radiosporten.

    De fem är misstänka för anstiftan till våldsamt upplopp. Övriga elva åtalades för delaktighet i våldsamt upplopp. (TT)

  • Vilma Stockvall
    09.01

    Kraftig ökning av antisemitiska hatbrott

    Antalet anmälda hatbrott med antisemitiska motiv ökade kraftigt i Sverige efter Hamas terrorattack på Israel den 7 oktober, enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet.

    Från den 7 oktober till den 31 december 2023 anmäldes 110 hatbrott med antisemitiska motiv, vilket var nära fem gånger fler än samma period 2022. I omkring en femtedel av anmälningarna hösten 2023 förekom någon form av hänvisning till attacken den 7 oktober eller det efterföljande kriget i Gaza. (TT)

  • Vilma Stockvall
    08.23

    Oväntade fyndet: Haj på cykelbana

    Cyklister i danska Rindum nära Ringkøbing gjorde ett oväntat fynd på cykelbanan i morse: En 1,5 meter lång död haj.

    Det rapporterar TV Midvest, vars reporter på platsen har tagit bilder på hajen. Polisen säger till nyhetsbyrån Ritzau att det än så länge inte finns så mycket information hajen, mer än att den hittats på cykelbanan. Det har inte gjorts några anmälningar om att en haj stulits eller har försvunnit.

    Strax före klockan åtta blev den bortfraktad på uppdrag av kommunen. (TT)

  • TT
    08.17

    Skandia sänker boräntan

    Skandia sänker räntan på bolån med tre månaders bindningstid med 0,10 procentenheter samtidigt som man höjer räntan på bolån med två till fem års bindningstid med lika mycket.

    ”Justeringarna är en anpassning till marknadsräntorna vilka i sin tur påverkar våra upplåningskostnader”, skriver banken i ett pressmeddelande.

    Förändringen betyder en ny listränta på 5,44 procent för tre månader medan övriga räntor uppgår till från 5,19 procent för ett år till 4,45 procent för fem år.

  • TT
    08.06

    Kraftigt vinstlyft för danska Novo Nordisk

    Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk redovisar en kraftig vinstökning för första kvartalet. Rörelsevinsten steg med 27 procent till 31 846 miljoner danska kronor. Detta samtidigt som försäljningen uppgick till 65 349 miljoner danska kronor, i sin tur en ökning med 22 procent.

    Bara i USA har suget efter bantningspreparatet Wegovy fyrdubblats, jämfört med leveranserna i slutet av 2023, skriver Bloomberg. Företaget, numer Europas högst värderade börsbolag, har blivit världsledande inom läkemedel för behandling av diabetes och övervikt.

    Den kraftiga efterfrågan gör att ledningen reviderar upp årsprognosen. Försäljningen bedöms stiga med 27 procent och rörelsevinsten med 30 procent. Efterfrågan är för tillfället större än utbudet. Ledningen planerar för stora investeringar i ytterligare tillverkningskapacitet.

    Läs mer om Novo Nordisk här.

  • TT
    07.47

    Falska sedlar säljs på sociala medier

    Det har blivit allt lättare att skapa förfalskade sedlar. Något som kriminella utnyttjar och tjänar pengar på, rapporterar SVT Stockholm.

    Under de senaste fyra åren har värdet av beslagtagna falska, svenska sedlar varit mer än dubbelt så högt som under fyraårsperioden innan dess, visar siffror från Riksbanken och NFC.

    De förfalskade sedlarna säljs sedan på sociala medier. De kriminella publicerar själva videor där man kan se hur sedlarna trycks och skickas iväg i försändelser.

    Risken för att bli upptäckt är låg, inte minst för att kontanter inte används lika ofta längre och många har tappat förmågan att upptäcka falska sedlar.

    – Vi har en av de starkaste sedlarna i världen, men vi utför inte tillräckligt med kontroller, säger Michael Johansson, förste forensiker vid Nationellt forensiskt centrum (NFC).

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas