Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eurovision-arrangören: Israel får tävla i Malmö

Det blir inte aktuellt att utesluta Israel från att tävla i årets Eurovision Song Contest i Malmö. Det slår arrangören EBU fast.

Se de senaste nöjesklippen från Expressen.
Israel kommer inte uteslutas från Eurovision senare i år som äger rum i Malmö.
Foto: SVEN LINDWALL

Medlemmarna i den europeiska radio- och tv-unionen EBU som arrangerar Eurovision, bedömer att det israeliska public service-bolaget KAN uppfyller alla krav för att få delta i tävlingen.

”Eurovision Song Contest är en tävling mellan public service-organisationer från hela Europa och Mellanöstern som är medlemmar i European Broadcasting Union (EBU). Det är en tävling för programföretag – inte regeringar – och det israeliska tv-bolaget har deltagit i 50 år”, säger EBU i ett uttalande.

EBU säger sig också vilja värna om tävlingens status som ”ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik”.

Arrangören säger också att beslutet är i linje med hur de internationella idrottsförbunden fortfarande välkomnar israeliska idrottare till stora tävlingar.

Både i Sverige och utomlands har röster höjts för att porta Israel från Eurovision Song Contest med anledning av kriget i Gaza och de många civila dödsoffren.

2022 kastades Ryssland ut ur tävlingen på grund av invasionen av Ukraina, ett beslut som Sverige och de övriga nordiska länderna då stödde.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.